szerző:
hvg.hu

Többen is kritizálták a Fidesz lillafüredi frakcióülésén a Klik működését, és az Index információi szerint Orbán Viktor azzal nyugtatta párttársait, hogy 2018 után megvizsgálják, érdemes-e fenntartani a Klebelsberg központot.

A Fidesz lillafürdei üléséről már szivárogtak ki értesülések az oktatással kapcsolatban, és annak az lett a vége, hogy a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője olcsó provokációt emlegetett.

A Népszabadság azt írta saját információira hivatkozva, hogy a miniszterelnök külső erők aknamunkájának állította be a centralizált közoktatás ellen indult tanári tiltakozást. Orbán Viktor a lap szerint még azt is kétségbe vonta, hogy a tiltakozást elindító Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, Pilz Olivér magától kezdene egyik napról a másikra tiltakozásba.

Orbán sajtósa, Havasi Bertalan erre úgy reagált, hogy szakmailag értékelhetetlen, és minden ténybeli alapot nélkülöz az, amit a lap művelt a miniszterelnök állítólagos lillafüredi kijelentéseivel kapcsolatban. Szerinte ami a pedagógusokról megjelent, egyáltalán nem is hangzott el. "Kár felülni az ilyen provokációknak" – zárta közleményét Havasi Bertalan.

Index: Orbán 2018-ig nem nyúlni a Klikhez

Az Index úgy tudja, hogy Orbán Viktornak hosszan kellett magyaráznia az közoktatás átszervezésével kapcsolatos álláspontját a lillafüredi frakcióülésen, ahol a Fidesz több képviselője, köztük Kósa Lajos is kritizálta a Klik működését. A Fidesz frakcióvezetője azt fejtegette, hogy bejöttek a központosítással kapcsolatos kétkedő jóslatok, és ma éppen amiatt háborognak a tanárok is, amiről már a Klik létrehozása idején megfogalmazott kritikák is szóltak.

A lap úgy tudja: felmerült az is, hogy a kormányzati létszámleépítés és intézmény-megszüntetés keretében a Klik-et is fel kellene számolni, és visszatérni ahhoz a korábbi elképzeléshez, amely a kormányhivatalokhoz utalta volna az oktatási intézmények felügyeletét. Ha ez az ötlet megvalósulna, akkor a több mint 3 ezres létszámmal működő Klik feladatait is a felduzzasztott létszámú kormányhivatalok vennék át.

A miniszterelnök válaszában leszögezte: 2018 előtt nem jöhet szóba a Klik feldarabolása. A következő két évben a már listába foglalt minisztériumi háttérintézmények ügyét kell elrendezni.

Az Index forrásai szerint Orbán ugyanakkor azt is érzékeltette, hogy a 2018-as választások után napirendre lehet venni a szervezet átalakítását, megszüntetését, amely sok oktatásüggyel foglalkozó háttérintézménnyel ellentétben nem került fel az átszervezési listára.

Az Indexnek azt is megerősítették a lillafüredi ülés résztvevői, hogy a miniszterelnök bizalmáról biztosította az államtitkári posztról menesztett Czunyiné Bertalan Juditot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!