szerző:
hvg.hu

Megvalósulhat Orbán Viktor kívánalma, aki nem tetszenek a pocakos tábornokok a honvédségben. A szolgálatot teljesítők átlagéletkorára tekintve komoly lépésre szánta el magát a vezérkar a Honvéd Testalkati Program elindításával. A katonák hosszút ávú egészségének megőrzése érdekében a vérnyomást, a vércukor- és koleszterinszintet is mérni fogják, a rossz eredménnyel rendelkezők pedig egyénre szabott tanácsokat kapnak, hogy megőrizzék egészségüket.

Új programot indít a Magyar Honvédség, mellyel a seregben szolgálók olyan krónikus megbetegedéseit próbálják megelőzni, melyek a honvédek hosszú távú karrierjét is komolyan befolyásolhatják – tudta meg a Magyar Hírlap Szabó István vezérőrnagytól. A honvédség Egészségügyi Központjának vezetője szerint a jövőben akár jogszabály is előírhatja, hogy a nem megfelelő testalkati mutatókkal rendelkező honvédeknek kötelező lesz részt venni a tanácsadási programban.

©

A vizsgálatok során ellenőriznék a honvédek vérnyomását, vércukor- és koleszterinszintjét, valamint a Vicardio (szív-stressz) vizsgálatot is elvégzik. A program célja, hogy megőrizzék a honvédek jó egészségi és edzettségi állapotát. A katonák körében a vezető halálozási okok a szív-érrendszeri megbetegedésekből fakadnak, ennek komoly rizikótényezői a magas vérnyomás, a túlsúly és az elhízás – írja a lap.

Emlékezetes, egyszer bekapcsolva maradt Orbán Viktor miniszterelnök mikrofonja, mikor a 2012-es október 6-i nemzeti emléknapon megjegyezte, hogy külön örül, hogy nem "pocakos tábornokokkal", hanem vékony "legényekkel" vonulhatott fel a Kossuth téren.

Az Index korábbi cikke szerint a honvédség teljes állománya 25 ezer főre tehető, ebből jó esetben 5 ezret tartanak a szakmabeliek hadra foghatónak, az állomány jelentős része inkább az adminisztratív és irodai munkában vesz részt. A tartalékosok helyzete nem túl szívderítő, Mint korábban a hvg.hu is beszámolt róla, az önkéntesek létszáma megközelítőleg 3800 főt tesz ki, akik közül kétezer fő 50 év feletti. A negyven év alattiak száma éppen meghaladja az 500 főt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!