szerző:
hvg.hu

Egymillió nyolcszázezer forinttal károsított meg nyolcvankilenc embert az a budapesti pár, akik nem létező mobiltelefonokat és játékgépeket hirdettek a neten.

A békéscsabai ügyészség vádat emelt egy 25 éves budapesti férfival, és élettársával, egy 23 éves budapesti nővel szemben, akik nem létező termékeket értékesítettek az interneten, és így 89 embert húztak le pénzzel. 

A büntetett előéletű férfi 2013. szeptemberében a saját nevében és 13 különböző álnéven regisztrálta magát az egyik közösségi oldalon, valamint további 11 különböző felhasználónéven apróhirdetési oldalakon, és ezen portálokon keresztül műszaki cikkeket – főként márkás mobiltelefonokat, ezen felül laptopot, táblagépet, játékgépet – hirdetett kedvező áron.

A megkárosított közel kilencven ember 2013 szeptembere és 2015 februárja között ezekből a termékekből rendelt a vádlottól, a pénzt előre kérte a párja bankszámlájára. A megrendelt termékeket azonban sosem kapta meg senki, hiszen azok nem is léteztek, pont azért hozta őket létre a vádlott, hogy megéljen a kamuhirdetésekből. A reklamáló vásárlókat pedig csak hitegette és kitalált magyarázatokat adott arra, hogy miért nem kapták meg az árukat.

A vádlottak a sértetteknek egyenként 2550-60 ezer forint közötti kárt okoztak, összességében közel 1,8 millió forint az okozott kár, amely nem térült meg.

Az ügyészség a férfit 3 rendbeli kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és 86 rendbeli szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás vétségével, míg a nőt 1 rendbeli bűnsegédként elkövetett csalás bűntettével és szintén bűnsegédként elkövetett 77 rendbeli csalás vétségével vádolja.

Mindkét vádlottal szemben börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, amely a halmazati büntetésre tekintettel 4 év 6 hónapig terjedhet. A nyomozás során több sértett kérte kárának a megtérítését, az ügyészség ezen polgári jogi igényeket alaposnak találta, és azok megítélését indítványozta.  

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!