szerző:
hvg.hu

Hegedüs István azzal indokolta lemondását, hogy megrendült az egészsége a hosszú ideje tartó stresszhelyzet miatt. A roma önkormányzat egyik tagja szerint viszont tárgyaláson állapodtak meg az elnök távozásáról.

Még a héten benyújtja lemondását – közölte az ATV-vel Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke hétfőn.

Hegedüs István
©

Vajda László, az ORÖ egyik tagja ugyanezt mondta ma ugyanannak a csatornának. Szavai szerint a képviselők egy része és az elnök között régóta fennálló vitát rendező tárgyalásokon állapodtak meg arról, hogy Hegedüs távozik a szervezet éléről.

Hegedüs viszont azt mondta, ő személyesen döntött a lemondásról, és arra "bármelyik nap sor kerülhet". Távozása fő oka megromlott egészségi állapota – mint arról beszámoltunk, Hegedüs január közepén szívinfarktus gyanújával került kórházba, és távollétében leváltották az ORÖ rendkívüli közgyűlésén, január 18-án. Távoznia ennek ellenére nem kellett a testület éléről, mivel a közgyűlést szabálytalanul tartották meg. A HVG idei 3. száma portréinterjút közölt a romavezetővel.

Az ATV-nek Hegedüs most azt mondta, "teljesen ráment az egészsége erre a stresszhelyzetre”. Egyre többen fenyegetik olyan dolgok miatt, amelyek nem az ő elnöksége idején történtek. "Ezenkívül nem látom, hogy olyan eredményeket tudnék produkálni, amik a magyarországi cigányság rövid távú jólétét biztosítani tudnák" – tette hozzá.

Hegedüs azt nem tudta megmondani, ki lesz az utódja, de szerinte az ORÖ-nek új arcra van szüksége.

Január végén egy neve elhallgatását kérő ORÖ-képviselő a hvg.hu-nak azt mondta, hogy a jelenlegi képviselők 80 százaléka ki fog hullani, ha fél éven belül valóban meg kell tartani az időközi választásokat, ami egyébként helyes is lenne, a jelenlegi morált tekintve. Szerinte egy ilyen korrupt és megvásárolható önkormányzatnak nincs, nem lehet tovább létjogosultsága.

Kérdés azonban, hogy a jelenlegi képviselők, illetve a Farkas Flóriánt támogató többség meg tudja-e akadályozni a feloszlatást. Ha sikerül feloszlatni a 47 tagú ORÖ-t, akkor új választásokat kell kiírni, s az új elnök a jelen forgatókönyv szerint Csóka János, a Lungo Drom frakcióvezetője lenne – írtuk korábban.

A roma önkormányzatban régóta egymást érik a botrányok, Farkas Flórián január 19-én hivatalosan lemondott a korrupciós ügyektől hemzsegő, ötmilliárd forintos költségvetésű Híd a munka világába programot levezénylő foglalkoztatási szövetkezet vezetéséről. Mai, hétfői hír viszont, hogy a kormányzati ellenőrök semmilyen értékelhető szakmai tevékenységnek nem találták nyomát a foglalkoztatási szövetkezet által összevásárolt ingatlanokban, így az ORÖ-nek vissza kell fizetnie a szövetkezetalapításra felvett 1,2 milliárd forintnyi uniós pénzt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!