szerző:
hvg.hu

A polgármester állításaival szemben nem a kecskeméti városi televízió, hanem magáncég készítette a 2017-es budapesti vizes vb imázsfilmjét – írja az Átlátszó. A film korábban Hosszú Katinka és a szövetség között is kiélezte a kapcsolatot. A kecskeméti önkormányzat a vb kísérővárosa lesz sportesemény nélkül, a filmre támogatásként kapott 55 millió forintot az Argus Film and Art Kft.-nek fizette ki.

Összességében egy látványos, kielégítő minőségű imázsfilm készült el a 2017-es budapesti vizes világbajnokságra, ám nem bonyodalmaktól mentesen – derül ki az Átlátszó írása nyomán.

Ha pusztán az anyagi megtérülést vizsgáljuk, akkor is megérte. A filmet készítő kecskeméti televízió ugyanis a város tulajdonában van. Számukra új, szakmai perspektíva nyílt meg. Másrészt olyan referenciát készíthettek el, amellyel gyarapodhatnak az önkormányzat bevételei.

– nyilatkozta korábban Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármester, hogy miért fizetett 55 millió forintot a város a 30 másodperces film elkészítéséért. Szemereyné szerint azért is vállalták a film elkészítésének költségeit, mert cserébe a város nagy hirdetési felületet kap a vizes vb alatt.

 A bekerülési költségek, a technika, az effektek használata növelték ilyen magasra a félperces anyag hosszát, ezt a kecskeméti hiros.hu részletezte, mely a városi televízió tulajdonában áll – írja az Átlátszó. Megkérdezett szakértők hasonló minőségű alkotásokat 6 és 30 millió forint közötti értékre becsültek, az Index szerint 10-15 millió forintért készültek ilyenek az elmúlt években.

Az 55 millió forintot a városi önkormányzat és a helyi televízió kapta, ám az öt részletben elkészült pénzügyi beszámoló szerint a teljes összeget végül az Argus Film and Art Kft.-nek fizették ki – derült ki helyi LMP-s képviselők adatigényléséből. A portál szerint a helyi tévé munkatársai nem vettek részt a munkálatokban, a prudceri feladatokat Eckhardt Balázs (a helyi televízió vezetője) vállalta, társproducere Kovács Felícia volt, az Argus tulajdonosa. A várostól származó adatok szerint a városi televízió már tavaly teljes egészben kifizette a megítélt összeget az Argus Filmnek – írja a portál.

A kisfilm elkészítése Hosszú Katinka és a Magyar Úszó Szövetség között is kiélezte a kapcsolatot, mikor a szövetség kérésére Hosszúnak ingyen kellett volna vállalnia a filmben való szereplést. Hosszú az Átlátszó által megszólaltatott forrás szerint nem pénzt kért, hanem más jellegű juttatást – ez az edzéskörülmények javítása is lehetett, ami szintén a vita része volt.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!