szerző:
hvg.hu

A kormány által létrehozott köznevelési kerekasztal helyett alternatív kerekasztalt alakítanak a tiltakozó tanárok, és arra várják a kormány képviselőjét is – derül ki a hétfői Népszabadságból.

A szombati tanártüntetés vezetői hamarosan Alternatív Köznevelési Kerekasztalt hoznak létre, ezt mondta a Népszabadságnak Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, és Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke is. Azt mondják, erre a kerekasztalra – ahol ők diktálhatják a feltételeket, ők tűzik ki a napirendet, és a legsürgősebb intézkedéseket is ők határozzák meg – várják a kormány képviselőit is.

Ez a köznevelési kerekasztalt a kormány által a múlt héten összehívott Köznevelési Kerekasztal alternatívája lenne, azt ugyanis a tiltakozó pedagógusok elutasítják, mivel nem csak a pedagógusszervezeteket hívta meg oda Balog Zoltán Emmi-miniszter, hanem például a kormányzati vonalba jól illeszkedő Magyar Művészeti Akadémiát, vagy a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségét, vagy éppen a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát.

A szombati tanártüntetés
©

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) ezért nem is volt hajlandó elmenni a kormányzati kerekasztalra, majd, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) a vezetője is közölte, hogy tévedés volt elmennie, hiszen az nem valódi kerekasztal. Pukli, Pilz és a budapesti Kölcsey gimnázium kt-elnöke egy levelet is írtak a múlt keddi Balog-féle kerekasztal után, amely szerint az ottani egyeztetés nem az érdemi tárgyalásokra, hanem a közvélemény lecsendesítésére és a szombati tüntetés ellehetetlenítésére irányult.

A Teleki Blankát vezető Pukli a hétfői Népszabadságban azt is elmondta, hogy kedden Civil Közoktatási Platform ül össze a részvételükkel, ahol "az oktatás valódi szakértői és valódi szereplői egyeztetnek majd a hogyan továbbról".

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!