szerző:
hvg.hu

Tiszavasvári jobbikos polgármestere előterjesztést nyújtott be, hogy a város kössön együttműködést az érpataki polgármester vezette Becsület Légiójával. A megállapodás alapján a szervezet rendfenntartói feladatokat is kap, emellett „a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyabbá” tétele is feladata lesz, ami a helyi cigányok szerint valójában a gyermekek állami gondozásba vételének felgyorsítását célozza. A Roma Sajtóközpont szerint a javaslatot valószínűleg megszavazzák.

Az érpataki polgármestert hívta segítségül Tiszavasvári első embere - jelentette a Roma Sajtóközpont.

A bábuakasztás miatt büntetőeljárás alá vont és közokirat-hamisítás miatt perbe fogott Orosz Mihály Zoltán szervezetének a „békés cigány-magyar együttélés” elősegítése lesz a feladata.

A szabolcsi város képviselőtestülete valószínűleg megszavazza a jobbikos polgármester, Fülöp Erik előterjesztését, amelyben együttműködési megállapodást kötnek az érpataki polgármester civil szervezetével, a Becsület Légiójával. A megállapodás alapján a szervezet rendfenntartói feladatokat is kap, emellett „a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyabbá” tétele is feladata lesz, ami a helyi cigányok szerint valójában a gyermekek állami gondozásba vételének felgyorsítását célozza.

A tiszavasvári városháza előtt hétfőn több roma szervezet rögtönzött sajtótájékoztatót. A megyei roma nemzetiségi önkormányzat elnökhelyettese, Galyas József a polgármester lemondását követelte, mert szerinte Fülöp Erik nem alkalmas a település vezetésére, ha törvényes eszközökkel nem tud rendet tartani.

Orosz Mihály Zoltán
©

Az ÉKE (Magyarországi Nemzeti- Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete) helyi elnöke, Lakatos Tibor hozzátette: a romák féltik a helyüket a közmunkában, így nem mernek nyíltan szembeszállni a polgármester akaratával. A helyi cigányok szerint a városvezetés meg akarja őket félemlíteni, és nem véletlen, hogy megállapodás alapján a gyermekek elvételével is fenyegetheti majd őket az érpataki polgármester szervezete.

Orosz: Az uzsora, a drog és a lopások visszaszorítása

Orosz Mihály Zoltán a helyszínen azt mondta, szervezetének az uzsora, a drog és a lopások visszaszorítása lesznek az elsődleges céljai. Arra a kérdésre, hogy légiója milyen módon lesz hatékonyabb, mint a helyi rendőrség, nem adott választ a polgármester.

Közben a polgármesteri hivatal előtt álló romákat, köztük a sajtótájékoztatót tartó civil vezetőket elküldték a hivatal munkatársai arra hivatkozva, hogy a sajtótájékoztató nem volt előzetesen bejelentve.

A Roma Sajtóközpont tudósítójának többen elmondták, attól félnek, hogy a gyöngyöspataihoz hasonló helyzet alakul majd ki, amikor a félkatonai szervezetek masíroztak heteken keresztül a Heves megyei településen.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!