szerző:
MTI

Ha nem sikerül Görögországban megvédeni Európa határát, akkor egy újabb kerítés felhúzása szükséges Bulgária és Macedónia között – ez az Orbán-kormány álláspontja, ezt képviselte a visegrádiak prágai találkozóján.

A visegrádi négyek vezetői prágai találkozójukon egyértelműen hitet tettek a migráció elleni közös európai fellépés mellett, ám más felfogásban, mint a német vagy a holland kormányok – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 hétfői műsorában.

A visegrádi csoport megalakulásának 25. évfordulója alkalmából tartott tanácskozáson deklarálták a külső határok védelmének szükségességét és az unió további bővítésének szükségét, Szerbia és Macedónia felvételével. Állásfoglalásuk szerint Bulgária bizonyított a határvédelem terén, ezért támogatják az ország schengeni csatlakozását – tette hozzá.

©

A kormánynak az az álláspontja, hogy ha nem sikerül Görögországban megvédeni Európa határát, akkor egy újabb kerítés felhúzása szükséges Bulgária és Macedónia között.

Kovács Zoltán kitért Orbán Viktor miniszterelnök parlamenti felszólalására, miszerint a migránsválság kezelésének brüsszeli politikája megbukott. Ennek alternatívája a külső határok védelme és a fellépés a kötelező betelepítési kvóta ellen – tette hozzá.

Ezért arra szólítják fel az ellenzéki pártokat, hogy támogassák ezt a törekvést – mondta.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy német lapok Orbán Viktort egyrészt azzal vádolják, hogy az általa gerjesztett humanitárius válság késztette cselekvésre Angela Merkel kancellárt, másrészt "Orbán Viktor vált mára a kancellár legerősebb ellenfelévé", a politikus azt mondta: minden olyan törekvés, ami az ügyet két ember vitájára szűkíti, bukásra van ítélve.

Másrészt nehezen veszik tudomásul Németországban, hogy eltérő álláspont is létezik az ország megvédésére – fűzte hozzá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!