szerző:
hvg.hu

Két évig nyomozott a rendőrség nagy erőbedobással az Orbán Ráhel ekükvőjén eltűnt két telefon ügyében, látható eredmény nélkül. Az adatvédelmi hatóság állásfoglalása szerint a rendőrség köteles kiadni a nyomozás részleteit, bár az elmúlt időszakban csak csepegtette az információkat az ügyről.

Haminc napon belül ki kell adnia a rendőrségnek az Orbán Ráhel lakodalmán történt telefonlopás ügyében folytatott nyomozás részleteit.

Nagy figyelmet váltott ki, hogy a két telefon ellopása miatt DNS-mintavételt is magába foglaló, költséges, nagyszabású nyomozást indított a rendőrség, látható eredmény nélkül. A két évig tartó nyomozás költségét a rendőrség mindeddig titkolta. Először a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) életvédelmi főosztálya foglalkozott az üggyel, majd a vagyonvédelmi főosztályhoz került az ügy.

Ám mint arról az Átlátszó kedden beszámolt, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állásfoglalása szerint a rendőrség köteles megadni az oknyomozó lapnak a kért adatokat.

A NAIH állásfoglalása egybevágott az Átlátszóéval – melynek részleteit a cikkben olvashatja el –, eszerint a közérdekű adatok kivételt képeznek a büntetőeljárás titkossága alól. Ez esetben társadalmi érdek is fűződik ahhoz, hogy a folyamatban lévő és a befejezett ügyekről a közvélemény tájékozódni tudjon. Mivel a büntetőügyet már felfüggesztették, és minősített adatot sem kért a lap, már semmi nem indokolja a tájékoztatás megtagadását.

Ezeket akarta tudni az Átlátszó
Pontosan mikor és milyen bűncselekmény gyanúja miatt indult a nyomozás?
Ki és hol tett feljelentést az ügyben?
Ki és milyen indokkal döntött ügy, hogy az NNI Nyomozó Főosztály Életvédelmi Osztálya vizsgálja ki az ügyet?
Pontosan mikor tűntek el a telefonkészülékek? Ezek a mobilok a vendégeké vagy a hozzátartozóké voltak-e?
Hány darab mobilról van szó, milyen típusúak, hány évesek és a szakértő által megállapított értékük pontosan mi?
Az ügyben összesen hány embert hallgattak meg tanúként? Hány ember volt ezek közül a személyzet tagja, mennyi a vendégeké. Továbbá, a rendezvényt tartó családok tagjai közül hány főt hallgattak meg tanúként?
Hány embertől vettek DNS-mintát? Kérem, az adatokat külön-külön részletezve a vendégekre és a személyzet tagjaira vonatkozóan is adják meg!
Összesen hány DNS-mintát vizsgáltattak be? Ezek mennyibe kerültek?
Az eljárás során milyen szakértőket rendeltek ki és mekkora összeg volt a díjazásuk? Ezeket kérem, külön-külön részletezzék!
A telefonkészülékeken hány DNS-nyomot sikerült rögzíteni? Be tudták-e azonosítani, hogy kiktől származik? Ezeket a mintákat meddig őrzik meg?
A tanúk DNS-mintáit meddig tárolják?
A tanúmeghallgatásokon, DNS-minták vételén és elemzésén, továbbá a szakértőkön kívül milyen nyomozati cselekmények zajlottak még az eljárás során?
Meddig tartott a nyomozás?
Mi alapján fejezték be?
Hány nyomozó dolgozott az ügyön?

 

A rendőrségnek harminc napja van arra, hogy megadja a feltett kérdéseinkre a választ. Ha megkapjuk, természetesen közzétesszük őket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!