szerző:
hvg.hu

Több százan tüntettek a tiszavasvári polgármesteri hivatal előtt, miután a település jobbikos polgármestere az Orosz Mihály Zoltán vezette Becsület Légiójával szeretné garantáltatni a "békés cigány-magyar együttélést". Hétfőn elfogadták az erről szóló indítványt, kedden a romák tömegesen vitték haza gyerekeiket az óvodákból és iskolákból.

Tiszavasvári képviselőtestülete hétfőn elfogadta azt a – város jobbikos polgármesterétől érkező – javaslatot, hogy állapodjanak meg az érpataki polgármester vezette Becsület Légiójával.

A bábuakasztás miatt büntetőeljárás alá vont és közokirat-hamisítás miatt perbe fogott Orosz Mihály Zoltán szervezetének a „békés cigány-magyar együttélés” elősegítése lesz a feladata. Mint arról beszámoltunk, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település rendfenntartói feladatokat is adna Orosz Mihály Zoltán légiójának, emellett a megállapodás alapján a szervezet „a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyabbá” tételéről is gondoskodna. Utóbbi a helyi cigányok szerint valójában a gyermekek állami gondozásba vételének felgyorsítását célozza.

A Roma Sajtóközpont tudósítása szerint az érpataki polgármester színrelépése pánikot váltott ki a tiszavasvári romákból. Kedd reggel a megállapodás hírére rengetegen vették ki gyermekeiket az óvodákból és iskolákból attól tartva, hogy a település vezetése a gyerekek tömeges állami gondozásba vételére készül.

Eközben több százan demonstrálni mentek a polgármesteri hivatal elé. A rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre - írta a sajtóközpont, de a főkapitányság ezt nem erősítette meg. 

Kérdésünkre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság közölte: a Tiszavasvári Rendőrkapitányság a szükséges létszámmal végzi napi feladatait. A rendőrség információi szerint a helyi lakosok körében szárnyra kapott híresztelés miatt kedd délelőtt többen hazavitték gyermekeiket az egyik általános iskolából. A városi és a kisebbségi önkormányzat képviselői megnyugtatták a kedélyeket. Atrocitás, illetve rendőri intézkedésre okot adó esemény nem
történt - közölték.

Orosz Mihály Zoltán
©

Az egyik közintézmény dolgozója az RSK-nak azt mondta, hogy egyik pillanatról a másikra rontottak be az épületbe a bepánikolt szülők, akiket semmivel sem sikerült lenyugtatni, megfogták gyermekeik kezét, és hazavitték őket.

A polgármester, Fülöp Erik a helyszínen igyekezett lenyugtatni az önkormányzat előtt összegyűlt tömeget, és határozottan cáfolta a rémhíreket. Információink szerint mostanra mindenki hazament.

Kedden három órára a Széles úti cigánytelepre várnak Budapestről politikusokat, akiknek a helyiek szeretnék elpanaszolni a polgármester ténykedésével kapcsolatos félelmeiket.

A délelőtt eseményekről a Szabolcsi Hírek az alábbi videót készítette:

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!