szerző:
HVG

Tragikus a helyzete azoknak a pároknak, ahol a férfi meddősége miatt nem jön a vágyott baba – írja az e heti HVG.

Magyarországon minden ötödik pár meddőségi problémákkal küzd. A férfiak meddősége miatt gyermektelen párok a csodán kívül a spermabankokban bízhattak – amíg a családbarát kormány szét nem verte az éveken át jól működő rendszert.

Hetente tizenöt-húsz új kérés is befut az egyik kisebb, spermabanki szolgáltatással is foglalkozó hazai egészségügyi központba. Ha a jelenlegi helyzet nem változik, évek fognak eltelni, míg az összes magyar várakozó donorspermához jut. Könnyen előfordulhat, hogy a gyerekre vágyó párok emiatt kifutnak az időből.

Tavaly hatósági eljárás indult a legnagyobb magyar spermabank ellen, és leállították a hímivarsejtek importálását. Ám még a hazai igényeket sem fedezik a Magyarországról gyűjtött minták.

Nemrég olyan jogszabályváltozás lépett hatályba, amely a jelenleginél szélesebb kör számára teszi lehetővé a hímivarsejt gyűjtését. Csakhogy a történtek után már az az intézet sem akar részt venni ebben, amelyik erre szakmailag felkészült.

Részletek a csütörtöki HVG-ben.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!