szerző:
hvg.hu

Egy nap, öt sztori – ez az, amiről ma este beszélnek: Gyurcsány a felelős Habony múzeumi ingyenlagzijáért? Mémáradat színesíti a kockás inges mozgalmat. Elindult útjára 430 milliárd olimpiai pénz. Orbán népe lázad, a pedagógusok után az állatvédők foglalják el a Kossuth teret.

- Habony Árpád ingyenlagzija a Szépművészeti Múzeumban 2007-ben volt, tessék ezért az akkori Gyurcsány-kormányt piszkálni – üzente az Emmi, miután Juhász Péter (Együtt) Baán László igazgató eltávolítását követelte Balog Zoltán minisztertől, a DK, Gyurcsány Ferenc pártja meg bejelentette, hogy feljelentést tesz az ügyben. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nem mondta ki, hogy Baánnak mennie kell, de nem is védte meg, szerinte tévedett, amikor úgy magyarázkodott, hogy azért kedvezett Habonynak, mert a fejesek hozzáállásán múlik a múzeum jövője. 2007-ben Habonyról kevesen sejthették, hogy befolyásos figura, Baán ezek szerint köztük volt. Lázár viszont most sem tudja Habonyról, hogy fontos-e.

- Lázár János a lázadó tanároknak is üzent. Szerinte tárgyalni és megegyezni kell, ne zsarolják a kormányzatot gyerekekkel, a szakszervezetekkel. Az azonban most sem derült ki, mi is az a - minden statisztika szerint kevesebbnek tűnő - több, amit a kormány - állítása szerint - az oktatásra költ. Ami a gyerekeket illeti, február 29-ére az iskolai bojkottot szülők hirdették meg, az akcióhoz ma is sokan csatlakoztak, amint a Klinghammer exállamtitkár támadására reagáló „kockás inges” tiltakozáshoz is, amely immár mémáradatban is kulminál.

- Még messze a döntés a 2024-es olimpiáról, de a kormány máris elindította 430 milliárd forintnyi ahhoz kapcsolódó fejlesztés (autópálya-szélesítés, hídépítés, vasútvonal-áthelyezés, stb.) előkészítését.

- "Ez egy zenei műfaj, nem terror" – hangzik el a most megjelent Orbán népe című dokumentumfilmben, amelyben négy - tavaly azonos című közös lemezt is készítő - magyar punkzenekar vall a jelenkori Magyarország közérzetéről, dühéről és arról, miért nem ért véget sohasem a nyolcvanas évek, és mi ellen is kell lázadni manapság.

- És kiderült, hogy újabb útlezárásokkal járó gigatüntetés lesz szombaton Budapesten. Az esemény Facebook-oldala szerint jó esély van arra, hogy az állatkínzás elleni tiltakozók legalább annyian lesznek a parlamentnél, mint amennyien múlt szombaton a pedagógusok demonstrációján voltak.

A nap képe pedig minden bizonnyal az 59. World Press Photo győztes alkotása, merthogy Warren Richardson nem máshol készítette azt, mint Röszkénél, a kerítés alatt átbújó menekültekről:

©

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!