szerző:
hvg.hu

Az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség 400 ezer forint természetvédelmi bírság megfizetésére kötelezte a Pécsi Állatkert igazgatóját, mert engedély nélkül lőtt ki tavaly egy fokozottan védett szürke farkast. Szatyor Miklós a bama.hu-nak azt mondta, hogy fellebbezett a büntetésről szóló határozat ellen.

A felújítás alatt álló pécsi állatkertből október 31-én megszökött egy farkas. A kifutóját villanypásztor védte, de ki tudott mászni onnan. A Mecsekerdő Zrt. erdőjárási tilalmat rendelt el, másnap délelőttig keresték az állatot.

November elsején aztán a Tubesen megtalálták. A beszámolók szerint a farkas hangosan morgott, amikor meglátta az embereket, emellett sötétedett is, és közel volt a lakott övezet, az állatkert igazgatója éles lőszerrel kilőtte az állatot.

Emiatt sokan támadták Szatyor Miklóst, és kifogásolták, hogy éles, nem pedig altatólövedéket használt. Aláírásgyűjtés is indult a lemondatásáért.

Az esetet vizsgálata a rendőrség, de a természetkárosítás gyanúja miatt indított nyomozást december 21-én, bűncselekmény hiányában megszüntették. A környezetvédelmi főfelügyelőség ugyancsak eljárást indított az ügyben, mivel fokozottan védett fajt lőttek ki engedély nélkül, és a 2016. február 3-án kelt határozatban 400 ezer forint bírságot szabott ki az igazgatóra.

Az Index szerint az érintett átvette a határozatot, az jogerőre emelkedett.

Szatyor Miklós a bama.hu-nak megerősítette, hogy megbírságolták, de fellebbezett.

Az állatkert-igazgató korábban is elmondta, hogy mélységesen megrendítették az események, de egy állat védelme csak addig tartható, amíg azzal emberek életét nem veszélyeztetik. Ő akkor az emberi élet védelme mellett döntött.

A fellebbezéssel is a pécsi hírportál szerint az demonstrálja, hogy fenntartja: az adott helyzetben helyes döntés volt kilőni a szökött farkast.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!