szerző:
hvg.hu

Mulatós zenére, kamutenderekre is költött milliókat a Híd a munka világába projektre adott uniós pénzekből az Országos Roma Önkormányzat.

Már 36 ügyben folyik vizsgálat az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Híd a munka világába projektjével kapcsolatban, és akármelyikben marasztalják is el őket, csődbe mennek – írja az atv.hu.

A Híd a munka világába projekttel kapcsolatban már egy éve felmerült a korrupciógyanú, a programnak ugyanis a romák munkába állását kellett volna segítenie, de elsősorban irodavásárlásra, autóbérlésre, szakértőkre és tanulmányokra, illetve alkalmazotti bérekre költötték az unióból érkező milliárdokat. A projekt eredeti céljából gyakorlatilag semmi sem valósult meg, a pénzköltés az Európai Csalás Elleni Hivatal is vizsgálni kezdte.

A lap birtokába került dokumentumokból most újabb turpisságokra derült fény: az ORÖ például rendszeresen kamutendereket hirdetett, ilyenkor az ajánlattevők tulajdonosi vagy ügyvezetői szinten kapcsolatban álltak egymással, vagy akár magával az ORÖ-vel is.

Mivel az uniós értékhatárt el nem érő beszerzéseknél (például zenei szolgáltatás) nem kell közbeszerzést lefolytatni, ezért elvileg erre szabadon költhetett volna a szervezet, de nem közvetlenül a zenekarokhoz fordulnak, hanem olyan céget bíztak meg a „zenei produkció biztosításának megszervezésével”, amelyik tevékenységére nem vonatkozik a hivatkozott kivétel. Bódi Guszti és a Nagyecsedi Fekete Szemek három hónap alatt 19 fellépésre szerződtek Farkas Flóriánékkal, alkalmanként 250 ezres gázsiért, vagyis összesen 4 millió 750 ezer forintot kapott az ORÖ-től.

Hegedüs István, az ORÖ elnöke a hét elején lemondott tisztségéről, az újonnan megbízott elnök, Lakatos István (Lungo Drom) pedig máris vizsgálóbizottságot hozott létre a Hegedűs-időszak döntéseinek feltárására, miközben a szervezet egy hónapja nem kapja meg az esedékes havi állami normatívát.

Az Emmi jelenleg az ORÖ projektzáró beszámolóját vizsgálja, valamint a helyszíni ellenőrzésen tapasztaltakat összegzi. Mint írják, a támogatási szerződés felmondására csak jogerős szabálytalansági döntést követően lehetséges. Ha a döntés kimondja a projekt szabálytalanságát, az Emmi többek között visszafizettetheti a jogosulatlanul igénybe vett támogatást, vagy ki is zárhatja a támogatási rendszerből a szervezetet 5 évre.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!