szerző:
MTI

Rétvári Bence elmondása szerint 2021-ig 9,2 milliárd forintot fordít a kormány a külföldi hallgatók számának növelésére, valamint a magyar felsőoktatás külföldi népszerűsítésére a Campus Mundi program részeként.

Az államtitkárt a független Oláh Lajos képviselő írásbeli kérdésére az Országgyűlés honlapján válaszolt. Az ösztöndíj formájában támogatott, kifelé irányuló mobilitás mellett segítenék a magyar felsőoktatás "nemzetköziesítését". Ennek részeként támogatják a magyar és külföldi oktatási kiállításokon, állásbörzéken, szakmai rendezvényeken való egységes megjelenést, kiadványok elkészítését, terjesztését, a mobilitás és "nemzetköziesítés" kapcsán szükséges adatbázisok összehangolását, fejlesztését, és működtetését. Segítik továbbá kutatások, képzések folytatását a magyar felsőoktatás nemzetközi hírnevének erősítése és a külföldi hallgatók létszámának emelése érdekében. (A hvg.hu a héten írt a témában, az Orvosképzéssel pörgetné fel a gazdaságot a kormány című cikkünket ide kattintva olvashatják el.)

Jelenleg az önköltséges külföldi hallgató száma a teljes hallgatói létszám 5,53 százaléka – jelezte Rétvári Bence. A Magyarországon önköltséges képzésen tanuló külföldi hallgatók száma a legfrissebb 2015. október 15-i statisztika alapján összesen 16 350, a Stipendium Hungaricum (SH) ösztöndíjjal itt tanuló külföldi hallgatókkal együtt összesen 17 581, de utóbbiak nem tekinthetők (önköltséges) hallgatónak, mert a képzés önköltségének az összegét a magyar állam költségvetése biztosítja – tette hozzá.

Amennyiben a költségtérítéses és önköltséges hallgatókat összeadják, úgy ez az összlétszám: 24 885 (SH ösztöndíjjal itt tanuló külföldi hallgatókkal együtt összesen: 26 155) – közölte a parlamenti államtitkár, aki kitért arra is, hogy a 2012-ben indított és uniós társfinanszírozással megvalósított Campus Hungary Program a hallgatói mobilitás ösztönzésén túl jelentős eredményeket ért el a magyar felsőoktatás jelenlétének növelésében a nemzetközi felsőoktatási térben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!