szerző:
hvg.hu

Mindössze a kölcsönadási szerződés megkötésekor ellenőrizte a Szépművészeti Múzeum a 300 milliós festmények állapotát, közben és utána nem – írja a Magyar Nemzet.

A Szépművészeti Múzeum csupán arról bizonyosodott meg, hogy kiváló állapotú festményeket ad kölcsön a Habony Árpád-közeli cégnek, az ellenőrzés azonban elmaradt a kölcsönzés ideje alatt és azután, hogy a képek visszakerültek a múzeumba – írja pénteki számában a Magyar Nemzet.

Habony Árpád és a múzeumot vezető Baán László szívélyes viszonyáról ebben a friss cikkünkben írunk. 

A lap szerint sem a Szerb utcai ingatlant, ahová a 300 millió forint értékű műtárgyak kerültek, sem az ott elhelyezett festmények állapotát, sem a műkincsek szállítását nem ellenőrizte megfelelően a múzeum, legalábbis ez derül ki azokból a Magyar Nemzet által a múzeumtól kikért, az ellenőrzést dokumentáló iratokból. A Szerb utcai ellenőrzésről ugyanis nem kapott dokumentumot a lap, miközben azt írják, korábban a múzeum azt mondta, az ügylet előtt és közben is végeztek ellenőrzéseket.

Elmaradt a műkincsek szállításakor történt sérülések kockázatát csökkentő, úgynevezett utaztatási dokumentáció kitöltése is, ez a lap egyik restaurátor forrása szerint bevett gyakorlat, a múzeum szerint viszont ilyet nem ír elő a jogszabály.

©