szerző:
hvg.hu

Élő adásban addig macerálták Tarlós Istvánt a Habony-témával, míg végül meghatározta Orbán főtanácsadójának beosztását. Szerinte mint „a mi politikai közösségünkbe tartozó ember” jár benn nála évente több alkalommal, és egyeztet vele legutóbb az agglomerációs közlekedésről. De azt nem tudta megmondani, mégis milyen minőségben értene ehhez Habony Árpád.

Pénteken a hvg.hu riportere már sarokba szorította Tarlós Istvánt szokásos pénteki tájékoztatóján Habony Árpádra vonatkozó kérdéseivel, de a főpolgármester hétfő reggel ismét ebben össztűzben találta magát Orbán Viktor nem hivatalos tanácsadója miatt az ATV-n.

„Talált, süllyed” – dörmögte kedvetlenül a főpolgármester, mikor a Habony-téma elkerülhetetlenül előjött az ATV Start című, reggeli műsorában. Nemrég ismerte el, hogy egyeztetett Habonnyal, viszont azóta folyamatosan magyarázkodnia kell, hogy mégis milyen alapon beszél a saját bevallása szerint sem közszereplő, semmilyen beosztást – és így felelősséget – nyíltan nem vállaló kormányközeli tanácsadóval, akinek Szépművészeti Múzeumhoz köthető botrányaival van tele hetek óta a média.

©

A városvezető „kezd szappanopera” lenni, hogy a Habonnyal folytatott beszélgetésekről kérdezik, kínjában már azzal érvelt, hogy neki legalább esze ágában sincs letagadnia, hogy ismeri a tanácsadót, és már a 2006-os választási kampány óta beszél vele. Ahogy a hvg.hu-nak, azt itt is elismerte, hogy „évente maximum 2-3-szor” egyeztet vele, de Tarlós szerint „egy árva szóval nem mondta, hogy a miniszterelnök küldte, vagy közvetít”, mert Orbán Viktorral ő maga szokott beszélni.

Hosszú perceken át tartott a kínos huzavona annak érdekében, hogy Tarlós adjon magyarázatot az élő adásban: milyen minőségben jár nála Habony a városházán, és miért vele beszélt legutóbb az agglomerációs közlekedés finanszírozásáról. A főpolgármester persze nem tudott elfogadható indokot mondani, mégis mitől értene Habony ehhez a szakkérdéshez, szerint „Habony Árpád Habony Árpád-ként mondott erről véleményt”.

Majd miután minden lehetséges módon megpróbálta kikerülni a kérdést, a láthatóan egyre idegesebb Tarlós végül megalkotta Habony Árpád újszerű definícióját/titulusát: „a mi politikai közösségünk körébe tartozó ember”.

Habonyt szerinte mostanában „felkapták a képekkel meg múzeummal”, de a direkt kérdésre sem árulta el a véleményét a Szépművészeti Múzeum és vezetője, Baán László körüli botránysorozatról, mint mondta „semmi köze hozzá”. Azért az interjúban megkérdezték a nemrég elfogadott költségvetésről és a metrófelújításról is – de érzékelhetően csak mintegy körítésként. Ha kedve van végignézni a városvezető élveboncolását, itt megteheti.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!