szerző:
N. A.

A zuglói tankerületi vezetőhöz nem most – a Teleki ügyében – érkezett először közérdekű bejelentés azért, mert elmaradtak tanórák. Tavaly májusban még megvédte a Mozgásjavító iskola igazgatóját, és a szülői panaszt mereven elutasította. Igaz, akkor nem tüntetésről, hanem felnőtteknek szóló vetélkedőről volt szó.

Nagyon úgy tűnik, hogy nem minden közérdekű bejelentés miatt száll rá az iskolákra a zuglói tanfelügyelő. Pedig tavaly májusban hasonló panasz érkezett a helyi Klik-vezetőhöz, mint ami miatt a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója ellen vizsgálatot indított, és néhány órán belül kért be olyan dokumentumokat, mint órarend, naplóbejegyzések, órapótlásra szóló feljegyzések, és szülői értekezletről szóló jegyzőkönyvek.

Igaz, akkor a tantestület egy része nem az oktatási reform elleni tüntetésre ment iskolaidőben, hanem játszani.

Tavaly május 8-án napközben rendezték meg a Játék korlátok nélkül elnevezésű vetélkedőt az EGYMI-intézmények (siketek, nagyothallók, gyengénlátók, vakok, mozgássérültek iskolák) felnőtt csapatai között a zuglói Mozgásjavító Iskolában.

Mivel pénteki, azaz tanítási napról volt szó, ezért az iskola igazgatója emailben kérte meg a szülőket, hogy a játékok zökkenőmentes lebonyolítása érdekében 11.00-12.30 óra között ne használják az udvart se parkolásra, se behajtásra.

Majd a tanárok is kaptak egy levelet, ami szerint a felnőtteknek szóló vetélkedő miatt több óra is elmarad. Ugyan az első három órát megtartják, de a 4. órától a mozgásórák például biztosan elmaradnak, vagy összevonnak osztályokat, hogy addig is felügyelje a diákokat valaki.

A szülők ezek után közérdekű bejelentést tettek a XIV. tankerületi vezetőnél (akkor még oda tartozott a Mozgásjavító Iskola), amiben kifogásolták, hogy miért maradnak el órák, miért nem tartják meg a rendezvényt a tanítási idő után, vagy hétvégén – másodlagos szereplőknek érzik magukat és gyerekeiket.

A helyi tankerületi igazgató egy hónap múlva reagált a bejelentésre, a birtokunkba került levél szerint megvédte a versenyt és az iskola igazgatóját is:

  • A mozgásjavító a folyamatos fejlődés és megújítás érdekében uniós projekteken vesz részt, és ennek keretében tartották meg ezt a játékot.
  • "Ennek, illetve a pályázat további programjának megvalósításához fenntartói engedélyre nincs szükség, tekintve, hogy az intézmény szakmailag önálló, és nem volt szó nevelési nap áthelyezéséről."
  • Szakmai – és nem szabadidős – tevékenységről volt szó.
  • Az intézmény vezetője tájékoztatta a szülőket a várható programról, így semmi nem indokolja azt a megjegyzést, hogy a gyermekek és a szülők másodlagos szereplői az intézménynek.
  • Kötelező óra nem, hanem csak rehabilitációs óra maradt el.

Hogy végül hasonló vizsgálat után jutott-e erre Mogyorósi Attila, mint amit a Teleki Gimnázium ellen kezdeményezett, nem tudni, de a hvg.hu információi szerint vegzálásban nem részesült az iskolaigazgató. Kérdéseinkre – miszerint volt-e részeletes vizsgálat a Mozgásjavító Iskolában a közérdekű bejelentés után, milyen dokumentumokat kért be és milyen határidővel – sem a XIV. tankerület, de a központi Klik-sajtóosztály sem válaszolt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!