szerző:
MTI

Nagyrészt marokkói, algériai, pakisztáni, iráni vagy koszovói állampolgárságúnak vallották magukat azok a határsértők, akiket a múlt héten ítélt el a Szegedi Járásbíróság. Mind a 196 vádlottat kiutasították, öt migránssal szemben felfüggesztett börtönbüntetést is kiszabtak.

Százkilencvenhat ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében a Szegedi Járásbíróság az előző héten – közölte a Szegedi Törvényszék hétfőn.

A bíróság öt vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki a kiutasítás mellett, 135 vádlottat egy évre, ötvenhármat két évre, egyet három évre kiutasított Magyarország területéről.

Egy vádlottat határzár megrongálásának bűntette miatt sújtott felfüggesztett szabadságvesztéssel a bíróság.

A vádlottak – akik nagyrészt marokkói, algériai, pakisztáni, iráni vagy koszovói állampolgárságúnak vallották magukat – a mások által korábban megrongált határzáron keresztül vagy a kerítés alatt, illetve felett átbújva léptek illegálisan magyar területre.

©

A bíróság ítéleteit a vádlottak és védőik tudomásul vették, így azok – egy ügy kivételével, amelyben az ügyész súlyosításáért fellebbezett – jogerőre emelkedtek. A terheltek nem kérték az írásba foglalt ítélet anyanyelvükre fordítását.

A szóvivő kitért arra, hogy az elmúlt héten a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra 17 menekültügyi kérelemmel kapcsolatos beadvány érkezett. A folyamatban lévő ügyek közül kilenc hatályon kívül helyezéssel, míg egy-egy megszüntetéssel, illetve elutasítással fejeződött be.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!