szerző:
MTI / hvg.hu

Megszavazta a dunaújvárosi közgyűlés, hogy visszahívják valamennyi bizottsági tagságából, tanácsnoki és felügyelő bizottsági tisztségéből Gál Rolandot. A fideszes képviselőt emberöléssel gyanúsítják. A párttagságát már korábban felfüggesztették.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság február 11-én közölte, hogy egy dunaföldvári férfi több mint két évvel ezelőtti eltűnése ügyében január 5-én emberölés gyanúja miatt rendeltek el nyomozást. Két gyanúsítottat a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett, emberölés megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás ellenük. Egyikükről kiderült, hogy ő Gál Roland fideszes önkormányzati képviselő. Február 14-én egy harmadik férfit is őrizetbe vettek, ő szintén előzetes letartóztatásban van.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője február 12-ei, lillafüredi sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz felfüggesztette Gál Roland dunaújvárosi önkormányzati képviselő párttagságát, a párt helyi szervezete pedig kezdeményezte kizárását az önkormányzati frakcióból.

Molnár Gábor, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főkapitány-helyettese múlt kedden Szekszárdon egy sajtótájékoztatón elmondta: a dunaföldvári vállalkozó holttestét egy dunaújvárosi ház pincéjében találták meg, a férfit az eltűnésének napján, otthonában ölték meg. A 41 éves áldozatot 2013. május 1-jén dunaföldvári otthonában bántalmazták, és a férfi belehalt sérüléseibe.

Dunaújváros közgyűlése hétfőn rendkívüli nyílt ülésén hozott döntést Gál Roland tisztségeivel kapcsolatban.

A közgyűlés a múlt pénteki pártegyeztetés alapján a szociális, egészségügyi és lakásügyi bizottságba Iván Lászlót (Fidesz-KDNP), az oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságba Pintér Attilát (MSZP-DK-Együtt) választotta. Az új közbiztonsági tanácsnok Lőrinczi Konrád (Fidesz-KDNP) lett, míg a Dunaújvárosi Főiskola-Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia Nkft. felügyelő bizottságának tagjává Hingyi Lászlót (Fidesz-KDNP) választották meg.

A PM-es Szabó Zsolt a napirendi vitában azt javasolta, hogy a közgyűlés Dunaújváros közbizalmának helyreállítása érdekében kérje meg Gál Rolandot: mondjon le képviselői mandátumáról. A képviselő-testület a javaslatot nem támogatta.

Cserna Gábor (Fidesz-KDNP) polgármester a közgyűlés végén azt mondta: a testület mindent megtett, amit a jogszabályok szerint megtehetett. Az önkormányzat ezzel az ügyet a maga részéről lezárta – tette hozzá.

A képviselői mandátumról elmondta: egy közgyűlés nem tudja felszólítani a képviselőt a lemondásra, ráadásul az ügy még csak nyomozati szakban van, ha bírósági szakaszba jut, akkor a hatályos jogszabályok alapján a mandátummal a közgyűlés rendelkezhet.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!