szerző:
hvg.hu

Pénteken hivatalosan megkapta újabb öt évre szóló kinevezését Lukács Lajos, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium igazgatója, akit az önkormányzat megpróbált korábban eltávolítani az intézmény éléről – írja a Népszabadság.

A kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumot több mint húsz éve vezeti Lukács Lajos. Tavaly tavasszal a kecskeméti képviselő-testület kormánypárti többsége leszavazta az igazgatói pályázatát. Ezután flashmobok és tüntetések következtek, majd végül visszahívták Lukácsot igazgatóhelyettesnek, de ő visszautasította a felkérést.

A Klik új pályázatot írt ki, és tavaly decemberben egy másik pályázó, Szilágyi Tünde Piroska pályázatának támogatása mellett döntöttek. Ő azonban végül visszalépett az igazgatójelöltségtől, mert indoklása szerint méltatlannak érezte, hogy egy "elvtelen, agresszív vitában" eszközként használják. A megye legjobb gimnáziumának az igazgatóválasztási hercehurca miatt hónapokig nem volt vezetője.

Az önkormányzattól január végén aztán közölték, hogy a polgármester és a fideszes frakció támogatta Lukács Lajos igazgatói kinevezését.

A korábban megtorpedózott összevonás okozhatta a mostani konfliktust

Lukács Lajos a Népszabadságnak adott interjúban azt mondta: 8-8,5 évre nyúlik vissza az a történet, amely végül oda vezetett, hogy először még nem támogatta az önkormányzat az igazgatói pályázatát. Akkor még az önkormányzat volt a fenntartó, és elhatározták, hogy összevonják az iskolákat. A három gimnáziumra is ez a sors várt volna, de a Bányai elérte, hogy a szakmai összevonás nem valósult meg, csak a gazdasági, de az igazgató szerint annak sem volt mérhető eredménye.

„Kialakult egy felpaprikázott hangulat, amely sokakban mély nyomot hagyott” – fogalmazott. Már az utána következő pályázati fordulóban sem támogatták a pályázatát, de nem volt másik alkalmas jelölt, így egy évig megbízottként vezette az iskolát. A megismételt pályázatát akkor is elfogadták. És a mostani körben is végül ő lett a győztes.

Újabb kinevezését egy közös közleményben hozták nyilvánosságra, amelyet Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterrel írtak, amelyben az igazgató elismerte, hogy korábban nem jól mérték fel a helyzetet. Az ezzel kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy nem meghunyászkodásról, hanem inkább kölcsönös gesztusokról volt szó.

„Nagyon hosszú ideje tartott már a bizonytalanság, ami káros volt a kollégáknak is, a szülőknek, gyerekeknek is. Nyugalmat szerettek volna. Muszáj volt lezárni a konfliktust, hogy újra a munkánkra figyelhessünk. Mindenkinek jó, hogy sikerült, és a visszhangokból megbizonyosodtam, hogy az emberek jól értik azt a közös közleményt” – magyarázta ezzel kapcsolatban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!