szerző:
hvg.hu

Megvan rá az esély, hogy teljesen felépülnek azok a csecsemők, akiket anyjuk drogozása miatt sürgősségi császárral kellett világra segíteni január végén, de egyiküknek maradandó károsodása lehet. Jelenleg a szolnoki Hetényi-kórházban ápolják őket. Anyjukhoz nem kerülhetnek vissza, a gyámhatóság megkezdte a nevelésbe vételi procedúrát.

Egyik törökszentmiklósi nő sem kaphatja vissza csecsemőjét azok közül a nők közül, akiket azért kellett sürgősséggel megcsászározni, mert ismeretlen eredetű drogtól rosszul lettek – adta hírül a Velvet.

A január 28-i eset után velük együtt még négy férfi is életveszélyes állapotban került kórházba. A törökszentmiklósi kábítószerüggyel összefüggésben január 29-én egy 39 éves helybéli férfit őrizetbe vettek. A Szolnoki Járásbíróság február 1-jén egy hónapra elrendelte a férfi előzetes letartóztatását.

A történtek után a rendőrség értesítette az illetékes járási hivatalt, ahol el is indították a babák nevelésbe vételét. A Törökszentmiklósi Család- és Gyermekjóléti Központtól is jeleztek, hogy a nevelésbe vételi eljárás folyamatban van.

Képünk illusztráció
©

A törvény szerint a gyámhatóság akkor veheti nevelésbe a gyereket, ha a családba fogadó gyám kirendelése nem jöhet szóba, és a családi környezet veszélyezteti a gyerek fejlődését, amit sem az alapellátással, sem a védelembe vétellel nem lehet orvosolni, továbbá ha a gyermek megfelelő gondozása a családján belül nem biztosítható.

Miután a két újszülött a világra jött, rögtön Budapestre szállították őket, azóta viszont mindketten visszakerültek a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórházba. Dr. Lippai Norbert megbízott orvosigazgató szerint a csecsemők állapota stabil: egyikük egy kicsit rosszabbul van, a másik jobban. Van esély a teljes felépülésükre – mondta az orvosigazgató.

Az MTI-nek Lippai ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy úgy tűnik, az egyik baba maradandó károsodást szenvedett. Biztosat csak későbbi fejlődésük során lehet tudni - tette hozzá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!