szerző:
hvg.hu

Egy nap, öt hír - amiről ma este beszélnek: Erdösi Lászlóné kigyúrt kopaszokkal meghekkelte az MSZP népszavazási kezdeményezését a vasárnapi boltzárról; az Európai Unió Bírósága elmeszelte a magyar cafeteriapiac állami kisajátítását; a kormányszóvivő faképnél hagyta az újságírókat, akik Habony Árpádról kérdezték; megismerhettük egy egyedülálló nő kálváriáját, aki pár nappal a tilalom bevezetése előtt jutott a mesterséges megtermékenyítéshez szükséges külföldi donorspermához; és kiderült, hogy mostanában jobb óvatosan közeledni a Mars csokijaihoz, amelyeket 55 országban hívtak vissza.

- A nap botránya címet vita nélkül kapja az, ami reggel a Nemzeti Választási Iroda épületében történt (videó itt). Kigyúrt kopasz férfiak segítettek egy nőt, Erdösi Lászlónét abban, hogy előbb adhassa be a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kérdését, mint az MSZP-s Nyakó István. Fenyegetőnek tartott fellépésük miatt az MSZP feljelentést ígért, este pedig tüntetést szervezett az NVI épülete elé. Az FTC visszautasította azokat az értesüléseket, amelyek szerint az Erdösinét támogató kopaszok a klubot működtető társaság cégének, a Fradi Security Kft.-nek az emberei lennének. A Fidesz elítélte a történteket, egyúttal az MSZP-t vádolta botránykeltéssel. Az Index azt írja, hogy egy ősfideszes felesége volt a beadványtevő, igaz, Erdösi László, herceghalom polgármestere 2014-ben már függetlenként, éppen egy fideszes jelölt ellenében nyert. A népszavazási kezdeményezések szabályozásának visszásságait ebben a cikkünkben foglaltuk össze. Az események megértéséhez pedig ajánljuk Hont András Gengsztertempó című publicisztikáját is.

- Feladta a leckét a kormánynak az Európai Unió Bírósága, amely a Magyarországról kiebrudalt francia utalványforgalmazó cégek panasza nyomán találta úgy, hogy a cafeteriapiac törvényi kisajátítása ellentétes az Európai Unió versenyszabályaival.  A kormány máris bejelentette, hogy változtatni fog a SZÉP-kártyaI és az Erzsébet-utalvány rendszerén. Meg azt is, hogy a felhasználóknak nem kell aggódniuk, mert a béren kívüli juttatásként adható Erzsébet-utalvány forgalmazásában és elfogadásában nem  lesz változás.

- Lassan nincs nap soros Habony-botrány nélkül. Tarlós István főpolgármestert már a hvg.hu kérdései is zavarba hozták, aztán az ATV-nek azt mondta, azért hallgatja meg a senkinek az alkalmazásában nem álló Habony Árpád tanácsait, mert az ő politikai közösségükhöz tartozik. Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető is nehezen találta a szavakat, amikor Habonyról kérdezték, ma pedig Kovács Zoltán mutatta be Habony-ügyben a kormányzati stratégiát: a kivonulásos hallgatást.

- Miközben a kormány kiemelt célnak mondja a népesség növelését, Éva, egy egyedülálló nő elmesélte, milyen megpróbáltatások várnak arra – különösen, ha egyedülálló -, akinek csak mesterséges megtermékenyítéssel lehet gyereke. Ez jelentős anyagi terhet és megalázó helyzetek vállalását is jelenti, még ha ő tulajdonképpen szerencsésnek mondhatja magát, amiért a tilalom bevezetése előtti napokban hozzájuthatott a szükséges külföldi donorspermához.

- Immár 55 országban keseríti a fogyasztók szájízét, hogy a Mars csokoládégyártó visszahívta több termékét, köztük a Marsot és a Snickerst. Csak egy hollandiai gyár termékei voltak gyanúsak, de a jelek szerint sokkal nagyobb a baj. Hogy mekkora, azt a cég egyelőre nem részletezte, az a németországi honlapja, amelyen állítólag megtalálható az érintett terméklista, kedd este nem volt elérhető. Végül  kiderült, hogy Magyarország a szóban forgó 55 ország között van, és a NÉBIH szerint egyelőre ezeket a Mars-termékek nem ajánlatos megenni.

A nap képe nem is lehetne más, mint ez:

©

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!