szerző:
hvg.hu

Gulyás Gergely fideszes frakcióvezető-helyettes azt állítja, hogy pártja nem érintett az Nemzeti Választási Irodánál kialakult helyzetben. Balog Zoltán Emmi-miniszter azt mondja, felháborító, ami történt.

A Fidesz semmilyen módon nem érintett a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épületénél kedden történt eseményekben – ezt állítja Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese kedden, más témában tartott budapesti sajtótájékoztatóján kérdésekre válaszolva.

Ez nyilvánvalóan azért merült fel, mert az NVI-nél kedden reggel olyan kopasz, kigyúrt alakok akadályozták meg, hogy az MSZP beadjon egy népszavazási kezdeményezést, akik sajtóértesülések szerint a Fradi Security tagjai, és kapcsolatban állnak a fideszes pártigazgató Kubatov Gáborral, aki a Ferencváros sportklub elnöke. Ehhez képest Gulyás tagadja, hogy közük lenne a kopaszokhoz.

Kopaszok elmenőben a választási irodából
©

Balog Zoltán Emmi-minisztert a 444.hu kapta el egy kérdésre, megkérdezték, mit szól a választási irodánál történtekhez, mire azt mondta, hogy felháborítónak tartja, ha ilyen történik, és biztos benne, hogy ha bárki bárkit a szabadságában akadályozott, annak el kell nyernie a méltó büntetését.

Az MSZP és jogvédők szerint egyébként feltehetően bűncselekményt követtek el azok a kigyúrt alakok, akik megakadályozták az MSZP-s Nyakó Istvánt abban, hogy beadhassa népszavazási kezdeményezését.

Gulyás egyébként magáról a Fidesz által kitalált népszavazási szabályozásól is beszélt, szerint ugyan a mostani nem ideális, de a korábbiaknál jobb, mert az a jogállamisággal összeegyeztethetetlen módon lehetővé tette egymással ellentétes tartalmú referendumok egyidejű megtartását. Azt állítja, hogy a Fidesznek ellenzékben "elképesztő akadályokat" kellett leküzdenie a "kormányhoz nyilvánvalóan kötődő, hobbibeadványozókkal" szemben a háromigenes népszavazás megtartásához, azt elfelejtette hozzátenni, hogy azt a népszavazást mégiscsak megtartották 2008-ban.

Gulyás szerint a jelenlegi törvény az Alkotmánybíróság világos jogi szabályozásra vonatkozó elvárásának felel meg azzal, hogy egy témában nem enged egyszerre több népszavazást kiírni, és szerinte a mostani jogszabály miatt csak a benyújtásnál alakulhat ki kaotikus helyzet, míg a régi törvénynél a lebonyolítás is káoszba fulladhatott. Megjegyezte azt is, várják a jelenlegi szabályozásnál jobb javaslatokat.

Az NVI elnöke, Pálffy Ilona tavaly már az igazságügyi miniszterhez fordult, hogy szüntessék meg a párhuzamosságot tiltó gyakorlatot, azaz egy témában, de több kérdésben újra lehessen párhuzamosan aláírásokat gyűjteni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!