szerző:
MTI / hvg.hu

Az MSZP elnöke szerint olyan dolgok történnek Magyarországon, amelyek egy jogállamban elképzelhetetlenek.

Tóbiás József erről a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elé szervezett MSZP-s tüntetésen beszélt kedden Budapesten. A demonstrálók azt kifogásolták, hogy Nyakó István szocialista politikust délelőtt megakadályozták abban, hogy elsőként nyújtsa be az NVI-nek a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdést. Ez egyébként felveti a bűncselekmény gyanúját.

Az ellenzéki politikus a tüntetésen úgy fogalmazott: reggel még jogállamban ébredt, ez azonban estére megváltozott, mivel megakadályoztak egy állampolgárt abban, hogy élhessen a jogaival. A pártelnök szerint a hatalom fél, ugyanakkor a miniszterelnök utat kell, hogy engedjen a választók akaratának. Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese kijelentette, hogy egy kiképzett tagokból álló, felbérelt "magánhadsereg" akadályozta Nyakó Istvánt az NVI-nél. 

Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke azt hangsúlyozta, hogy a büntető törvénykönyv szerint bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, aki befolyásolni kívánja a népszavazást. Ma nincs érdemi kormányzás, pedig "Magyarország sokkal többet érdemel" - tette hozzá. 

©

A tüntetésen több százan vettek részt, a demonstrálók teljesen betöltötték az NVI előtt az Alkotmány utcát, amelynek egy szakaszát le is zárta a rendőrség. A tömeg többek között azt skandálta: "Nem hagyjuk!", valamint "Népszavazást!". A megmozduláson több más ellenzéki párt is részt vett, az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért zászlóit és transzparenseit is látni lehetett. Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke is ott volt a demonstráción. Néhányan egy olyan táblát tartottak, amelyre a "Nem megyünk vasárnap templomba!" feliratot írták, és kockás ingek is feltűntek a demonstráción. 

Az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó népszavazási kérdés védettsége kedden szűnt meg, miután a Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) erre vonatkozó határozatát. Kedden két, a vasárnapi boltzárral kapcsolatos kérdést is benyújtottak az NVI-nél. Az elsőt Erdösi Lászlóné (illetve Erdősi Lászlóné, nem világos, hogy elírásról van-e szó) némi segítséggel tette meg: kopasz kidobóemberszerű figurák állták el az utat az egyébként a nő előtt érkező szocialista Nyakó István elől, aki így csak másodikként tudta lepecsételni és leadni a kérdését. 

Mivel a népszavazásról szóló törvény szerint egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig, ha Erdösi Lászlóné kérdése megfelel a jogszabályi előírásoknak, akkor az kerül a Nemzeti Választási Bizottság elé. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!