szerző:
hvg.hu

Bűntettet követ el az, aki az arra jogosultat népszavazási kezdeményezésben akadályozza vagy fenyegetéssel befolyásolni törekszik, mégsincs arról hír, hogy a rendőrség beavatkozott vagy bárkit igazoltatott volna – írja közleményében a Helsinki Bizottság jogvédő szervezet.

Kíváncsiak vagyunk arra, hogy az évente nagyjából másfélmillió igazoltatást végrehajtó rendőrség a keddi, választási irodánál lezajlott esetben miért nem tartotta szükségesnek az intézkedést – írja közleményében a Helsinki Bizottság, azok után, hogy a Magyar Szocialista Párt kedden azért nem tudta beadni népszavazási kezdeményezését, mert kopasz férfiak fizikailag megakadályozták őket ebben.  

A büntető törvénykönyv szerint aki az arra jogosultat népszavazási kezdeményezésben akadályozza vagy fenyegetéssel befolyásolni törekszik, bűntettet követ el – emlékeztet a Helsinki Bizottság.

A jogvédők szerint a bűncselekménynek legalább a gyanúja felmerül ebben az esetben, hiszen a „biztonsági” emberek csoportos jelenléte a Nemzeti Választási Iroda előtt egy népszavazási kezdeményezést benyújtani kívánó polgár számára fenyegetően hathat, ráadásul a szocialista Nyakó István szerint ő érkezett előbb az irodához, mégis az idős asszony adhatta be hamarabb a kezdeményezést, mivel a „biztonsági” emberek fizikailag útját állták az MSZP politikusának. Az MSZP közölte is, hogy bűncselekmény gyanújával feljelentést tesz.

A helsinkisek a közleményben beidézik Orbán Viktor 2007-es, "szociális népszavazásról" szóló nyilatkozatát, amelyben arról beszélt, hogy "akkor leszünk erősebbek, ha Magyarország polgárai nem lesznek kiszolgáltatva a mindenkori hatalom önkényének. Közös döntést várunk, azt, hogy a legfontosabb kérdésekben végre a nép döntsön. Mindenkinek, akiben kétség van, azt üzenjük: nem kell félni, nem fog fájni.” Kíváncsiak vagyunk, mit szólt volna a mai miniszterelnök, ha az ő népszavazását az akkori kormánypárt ilyen módszerrel akadályozza meg – írják a jogvédők.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!