szerző:
hvg.hu

A megkérdezettek többsége nem szeretné, hogy a Városligetben múzeumi épületeket húzzanak fel 200 milliárd forintból. Ellenben annak örülnének, ha a Ligetet mint parkot újítanák fel. Nem találkozik a fővárosiak egyetértésével a kormány szimbolikus beköltözése a budai Várba sem – derült ki az Ipsos kutatásából.

A budapestiek nagy többsége elutasítja az új múzeumépületek felhúzását a Városligetben – derült ki az Ipsos kutatásából, amelyet az Index mutatott be.

A reprezentatív kutatásban 500 fővárosi véleményét kérték ki a Liget Projektről. Kiderült, a megkérdezettek 55-75 százaléka határozottan elutasítja a beépítést.

©

A válaszadók 75 százaléka egyetértett azzal a megfogalmazással, hogy "a Városligetben ne létesítsenek új építményeket". Két másik verzióban is feltették a kérdést: arra, hogy egyetértenek-e a jelentősen kibővített múzeumi negyed kialakításával, 64 százalék nemet mondott, egy harmadik, hasonlóan megfogalmazott kérdésre pedig 55 százalék adott nemleges választ.

A támogatók aránya eközben kérdéstől függően 23 és 40 százalék között mozgott.

©

Amikor a kérdezőbiztosok úgy tették fel a kérdést, hogy a Ligetben csak a leépült zöldfelületek, játszóterek, sportpályák és sétányok megújítására van-e szükség, a válaszadók 75 százaléka egyetértett.

Azt is megtudakolták, mennyire kedvelt szabadidős célpont a Liget, és kiderült, hogy az egyik legnépszerűbb Budapesten. A kutatás résztvevőinek 76 százaléka tavaly is járt ott, míg a Margitszigetet csak 66, a budai várat pedig 61 százalék kereste fel. A Kopaszi-gáton és a Normafánál 30-40 százalék lazított az előző évben.

Rákérdeztek a kormány nagy szimbolikus költözködésére is. Hát, ez sem találkozik a budapestiek egyetértésével. Mindössze 16 százalék ért egyet azzal, hogy a minisztériumoknak a Várban kell székelniük. 83 százalék pedig nem szeretné, hogy a Magyar Nemzeti Galéria a Várból a Városligetbe települjön.

Minisztériumnak kinézett épület a Budai várban
©

Azzal viszont nagy többség, 85 százalék értett egyet, hogy a Nyugati pályaudvar mögötti elhanyagolt területen az egyéb, elfuserált tervek helyett egy új, másfél kilométer hosszú parkot alakítsanak ki.

A 200 milliárdos városligeti projektre tavaly ősszel mondott áment a kormányt, azóta el is kezdődtek a munkálatok a Szabolcs utcai kórház helyén, ahol az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot alakítják ki.

A beépítések ellen szeptemberben tüntettek, és 20 ezer ellenző aláírását gyűjtötték össze.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!