szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nap, öt hír: amiről ma este beszélnek: Orbán népszavazást kezdeményezett, ebből nem lett balhé; Herceghalomban menekülnek az újságírók elől; elmaradt egy pesti szoboravatás; elkészült a nagy Oscar-teszt; megkaptuk mi is az új lájkgombokat a Facebookra.

- Tavaly ősszel Kósa Lajos még azt mondta, nem lehet népszavazást tartani a menekültkvóták ügyében, mert az nemzetközi szerződéseket érintene. Erre ma kiderült: mégis lehet. Maga Orbán Viktor jelentette be, hogy az kormány már kezdeményezte is ezt (igaz, ehhez kellett egy előzékenyen visszalépő polgártárs közreműködése is), és egyben jelezte is, mi lesz a szerinte helyes válasz. Igaz ugyan, hogy a jogászok erősen vitatják, megfelel-e a kérdés a referendum kiírása kritériumainak, de hát ez igazából nem szokott gondot okozni a kormánynak. Ez ugyanis tiszta politika, erősítette meg a Fidesz EP-képviselője is. Amint publicistánk fogalmazott: ez népszarvazás.

- Ha már népszavazás, akkor még mindig ne feledkezzünk meg arról, ami kedden a Nemzeti Választási Irodánál történt. Videós stábunk ugyanis (másokkal együtt) elment Herceghalomra, elvégre a település polgármesterének felesége volt az, aki erős emberek védelmében négy másodperccel megelőzte az MSZP-s politikusokat, és egy erősen sportszerűtlen verseny után népszavazást kezdeményezett a vasárnapi boltzárról. Erdösi Lászlónét semmiképpen nem lehetett megszólítani, és hát férje, a polgármester is igen szűkszavú volt. Azt mindenesetre már tudjuk, nem beszélik meg egymással az ilyen akcióikat. Közben azért újabb furcsaságok derülnek ki azokról a bizonyos erős emberekről is: például az, hogy a fiatalember, aki a népszavazási kérdést beadó Erdősi Lászlónét kísérte kedden a Nemzeti Választási Irodánál Kubatov Gábor titkárának gimnáziumi osztálytársa volt. De ez nyilván véletlen. Közben civil aktivisták tűntek fel az NVI épületénél, és plakátokkal ragasztották tele. A rendőrök, akik kedden nem jelentek meg az épületnél, ma szorgosak voltak, egy plakátolót őrizetbe is vettek.

- Úgy tűnik egyébként, ezek a dulakodások napjai. Szerdára is jutott el: amikor ugyanis olyan illusztris személyiségek jelenlétében, mint Boross Péter volt miniszterelnök vagy Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke, Donáth György, a két világháború közti antiszemita politikus IX. kerületbe tervezett szobrát akarták felavatni, ellentüntetők jelentek meg, a két társaság pedig heves szóváltásba keveredett. Végül rendőrsorfallal kellett őket szétválasztani, a szoboravatás pedig elmaradt. Gulyás, akinek a szobrot fel kellett volna avatnia, azt mondta, nincs okuk lemondani a szoboravatásról, de az más kérdés, hogy ezt mikor fogják megtenni. Szerinte Donáthnak "voltak ugyan mind a zsidósággal, mind a svábokkal kapcsolatban olyan nyilatkozatai, amelyek elfogadhatatlanok", de ennek ellenére hősnek nevezte.

- Már csak négyet kell aludni, és jön az Oscar-gála, mi meg szurkolunk a Saul fiának. Addig is, tesztelje, mennyit tud a díjról, illetve arról, kik kapták meg az elismerést az utóbbi fél évben. Közben egyébként kiderült, hogy a televíziók közül a filmet (reklámszünet nélkül) először az RTL adja majd le, a hétfő hajnali gálát pedig a Duna TV is közvetíti.

- Lájkolta már ezt a cikket a Facebookon? Ha igen, már észrevette a változást. Ha nem, úgy tegye meg most – meglepetés várja.

És még valami: ma kiderült, hogy a kormányfő óriási állatbarát, és ő, illetve Nárcisz (akiről meglepetésszerűen megtudta a világ, hogy a miniszterelnökék kedvence) mélységesen egyetértenek az állatvédőkkel. A nap képén őket látjuk együtt - ezzel maga Orbán Viktor jelentkezett a Facebook-oldalán.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!