szerző:
hvg.hu

Sok jelzést kapott Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa a február 29-re szervezett "Nem leszek suliban" megmozdulással kapcsolatban. Arra kérte a diákokat, szülőket és tanárokat, hogy senkit ne érjen hátrányos megkülönböztetés amiatt, mert részt vesz, vagy nem vesz részt a tiltakozó megmozduláson politikai meggyőződése miatt.

Jövő hétfőre szerveznek tilakozást tanárok és szülők a diákokkal közösen, hogy ne menjen aznap iskolába a diákok, így tiltakozva a kormány oktatáspolitikája ellen. Ennek egyik oka, hogy a sztrájktörvény értelmében a tanárok legfeljebb két órára szüntethetik be a munkát az iskolákban, de ilyen sztrájkot még nem jelentettek be a szakszervezetek. Azt kérték azoktól a diákoktól, hogy akik mégis iskolába mennek aznap, azok lehetőség szerint kockás ingben menjenek.

Egyes iskolákban arra kérték a tanárok a szülőket és a diákokat, hogy az iskola faliújságján jelezzék, hogy részt vesznek-e a megmozduláson. Aáry Tamás Lajos szerint ilyen helyzetben oda kell figyelni, hogy senkit ne érjen hátrányos megkülönböztetés – az ilyen listák nyilvánosan megmutathatják, hogy kik milyen politikai nézetet vallanak.

A politikai megkülönböztetés senkinek nem használ.
©

Aáry szerint jogsértés lehet bármilyen listázás azokról, akik kockás ingben jelennek meg vagy azokról, akik nem. A tanuló és a szülő nem hozható olyan helyzetbe, amely politikai meggyőződésének feltárására vagy nézeteivel ellentétes cselekvésre készteti, vagy arra, hogy véleménye jogszerű kinyilvánításától tartózkodjon. Késztetésnek minősül az is, ha a tanuló vagy a szülő alappal tarthat attól, hogy hátrány éri azért, mert valamit tesz, vagy nem tesz.

A biztos arra kért minden fenntartót és intézményvezetőt, hogy a mindenki számára fontos demokratikus értékek érvényesülését biztosítsák az iskolákban. A jogbiztos hozzátette, hogy az alaptörvény szerint mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához. Ez a jog megilleti a pedagógust, a szülőt és a gyermeket egyaránt, gyakorlásának nincs életkori korlátja. Fontos eleme ennek az alkotmányos alapjognak, hogy önkéntesen gyakorolható. Az önkéntesség éppen az iskolában a leginkább védendő eleme e jognak, hiszen ez egy hierarchikus viszonyokra épülő közösség.

A köznevelési törvény mind az iskola, mind a tanár oldalán kötelezettségként fogalmazza meg, hogy tájékoztatása tárgyilagos és többoldalú legyen anélkül, hogy saját álláspontja elfogadására kényszerítené a gyermekeket – írja Aáry.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!