szerző:
hvg.hu

A Nemzeti Választási Irodának is van olyan javaslata, amely megnyugtatóan rendezné a népszavazási kezdeményezések leadásának katotikus rendjét. Így nem kopasz, kigyúrt figurák dönthetnék el, hogy ki nyújthat be kezdeményezést, és ki nem.

Szégyenletes események történtek kedden a Nemzeti Választási Irodánál (NVI), de a helyzet rendezése nem lenne olyan bonyolult – írta a Magyar Helsinki Bizottság a Facebookon.

A népszavazás jelenlegi szabályozása abszurd. Most az tud benyújtani népszavazási kezdeményezést, aki elég arcátlan ahhoz, hogy biztonsági őrökkel jelenjen meg az NVI-nél, és sokuk kezébe adja az általa aláírt kezdeményezést, hogy biztosra menjen – írták.

©

Megoldás lehetne rengeteg,

  • köztük akár az NVI javaslata, amely szerint azonos tárgyban a párhuzamos kezdeményezések is engedélyezhetőek, de csak az tarthat népszavazást, aki hamarabb összegyűjti a 200 ezer aláírást.
  • Vagy az is lehetséges, hogy az azonos tárgykörben benyújtott kezdeményezések esetén a később érkezettek tárgyában felfüggesztik az eljárást, és ha a korábbit elutasítják, akkor előveszik az utóbb érkezett kezdeményezést. Ebben az esetben nincs többször benyújtás, és nincs szükség kigyúrt emberekre egy demokratikus alapjog gyakorlásához.


A Helsinki felhívta a figyelmet: az NVI nyilatkozata szerint azért nem hívtak tegnap rendőröket a feszült helyzetben, mert a bejáratnál olyan emberek álltak, akik állításuk szerint népszavazási kezdeményezést akartak benyújtani. Tehát az NVI úgy gondolja, a magyar közintézményekben a keddi jelenetek normálisak, intézkedést nem igényelnek. Pedig beszámolók szerint volt olyan időszak is kedd délelőtt, amikor a "biztonsági" emberek döntötték el, hogy ki mehet be az épületbe, és ki tudja leadni először a kezdeményezését.

A Helsinki Bizottság kedden is hallatta a hangját a történtek ügyében. Mint írták, bűntettet követ el, aki az arra jogosultat népszavazási kezdeményezésben akadályozza vagy fenyegetéssel befolyásolni törekszik, mégsincs arról hír, hogy a rendőrség beavatkozott vagy bárkit igazoltatott volna.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!