szerző:
hvg.hu

Rétvári Bence egy írásbeli kérdésre adott válaszában azt írta, bár úgy tűnhet, mintha több lenne a kórházi fertőzés, ez csak azért van, mert a kórházak többet jelentenek, igazából nem romlott a helyzet.

Nagy felháborodást keltett kedden az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport nyílt levele, amelyben arról írtak, hogy több ember hal meg kórházi fertőzésekben, mint autóbalesetben, a fertőző betegeket nem különítik el, a kórházak kénytelenek a takarításon spórolni és nagyon rosszak a higiéniás viszonyok.

A csoport nyílt levelében azt követelte, hogy a kormány adjon azonnali pénzügyi segítséget a kórházi osztályok bakteriális fertőzésének megállítására, készüljön nyilvános értékelés és higiénés cselekvési terv a WHO szempontjai szerint, biztosítsák az ÁNTSZ függetlenségét és ne tagolják be a minisztériumba, hozzák nyilvánosságra a fertőzésekkel kapcsolatos adatokat, az ÁNTSZ pedig hozza nyilvánosságra, hogy mely intézmények teljesítik a kötelező minimumfeltételeket.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára éppen kedden tette közzé Korózs Lajos MSZP-s képviselő a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos írásbeli kérdésére adott válaszát, amelyben azonban tagadta, hogy rosszak lennének a magyar kórházak higiénés viszonyai.

Rétvári válaszában azt írta, "a kötelezően jelentendő fertőzések esetében az utóbbi három évben a változás nem jelentős, illetve esetenként csökkent a jelentett fertőzések száma ", korábban pedig csak azért lehetett több fertőzés, mert "folyamatosan és lényegesen javult az adatjelentési fegyelem".

Rétvári szerint a korábbi évek adataival történő egyszerű összehasonlítás megtévesztő lehet, mivel az egyes újonnan felbukkanó multirezisztens kórokozók fokozatosan kerültek be a jelentési rendszerbe, ezért szerinte "az abszolútesetszám-emelkedés vagy -csökkenés szintén nem ad elégséges információt".

Bár Rétvári válaszában "nyilvános adatoknak" nevezte a kórházi fertőzési statisztikákat, az továbbra sem ismeretes, hogy hol érhetőek el ezek az adatok. Az ÁNTSZ honlapján az orvosok levelére megjelent közlemény szerint az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) honlapján "A kórházi fertőzések jelentése" fül az ÁNTSZ közleményére vezeti vissza az olvasót, egy másik menüpontban viszont elvileg 2014-ig elérhetőek a jelentések.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!