szerző:
hvg.hu

Mivel a magyar kormány maga szerette volna benyújtani a menekültkvótákról szóló népszavazási kezdeményezést, azonban a tárgykörben már volt egy másik beadvány, ezért Rogán Antal miniszter személyesen kereste fel a kezdeményező magánszemélyt, hogy vonja vissza beadványát. Rogán azzal bírta rá, hogy szerinte "tárgyszerűbb" a kormány népszavazási kérdése.

Szerda délelőtt személyesen kereste meg Rogán Antal azt a Csabai Józsefet, aki magánszemélyként kezdeményezett népszavazást a kötelező menekültkvóták kapcsán – írja a Miniszterelnöki Kabinetiroda tájékoztatása alapján a Magyar Idők. A beadványa azonban gátolta a kormányt, hogy maga nyújtsa be népszavazási kezdeményezését, ezért került sor a miniszteri beszélgetésre.

Csabai megértően fogadta a minisztérium szerint Rogán érvelését, miszerint a kormány javaslata sokkal "tárgyszerűbb", és megfelel az alkotmányosság követelményeinek. Csabai eleget tett Rogán kérésének, így megnyílt a lehetősége, hogy a kormány terjessze be a javaslatot, ugyanis megszűnt a párhuzamosság.

Orbán Viktor szerdai bejelentése szerint a kérdés a következő lesz:

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

Az ügy érdekessége, hogy kedden pont a párhuzamossági moratóriumot kihasználva lehetetlenítette el a herceghalomi polgármester felesége és az őt kísérő kopasz férfiak, hogy az MSZP is benyújtsa népszavazási kezdeményezését a vasárnapi boltzárról. Később kiderült, hogy a megjelent férfiak a Kubatov Gáborhoz Fidesz-alelnökhöz köthető Fradi Securityvel álltak kapcsolatban.