szerző:
hvg.hu

Rendőröknek kellett közbeavatkoznia szerda délután az Üllői út és a Páva utca sarkán, ahol Gulyás Gergely fideszes képviselő avatta volna fel Donáth György antiszemita politikus szobrát.

Gulyás Gergely parlamenti alelnök avatta volna fel szerdán délután Donáth György volt politikus szobrát Budapest IX. kerületében, az Üllői út és a Páva utca sarkán, a Holokauszt Emlékközponttól nem messze.

A szobrot szerdán délután háromkor avatta volna fel a fideszes politikus Boross Péter volt MDF-es miniszterelnök jelenlétében, de az avatás helyszínén számos antifasiszta tüntető is megjelent, akik dulakodni kezdtek a szimpatizánsokkal, végül a rendőröknek kellett szétválasztania őket. A Párbeszéd Magyarországért egyik politikusa a lökdösődés közben egy fekete szemeteszacskót húzott a Donáth-mellszobor fejére.

©

A szoboravatás végül elmaradt, Gulyás Gergely és Boross Péter is elment a helyszínről.

A szoboravatást szervező Magyar Politikai Elítéltek Szövetsége később azt közölte, hogy "a méltatlan körülményekre hivatkozva" lemondták az avatóünnepséget.

Boross Péter és Gulyás Gergely végül inkább elment a helyszínről
©

Donáth György, aki a két világháború között az Imrédy Béla miniszterelnök által indított Magyar Élet Mozgalom, majd a Magyar Élet Pártjának egyik vezetője volt, illetve kormánypárti országgyűlési képviselő volt, lelkesen támogatta a zsidótörvényeket, fajvédő és antiszemita nézeteket vallott, és többször felszólalt a német-sváb kisebbséggel szemben is. Donáthot a második világháborút követően a Magyar Közösség elleni hírhedt koncepciós perben halálra ítélték és kivégezték.

©

A szoboravatás ellen korábban felszólalt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), az MSZP, a DK, az Együtt és az LMP is.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!