szerző:
MTI / hvg.hu

Vasárnapra tüntetést szervez az Együtt az Orbán Viktor-féle népszavazási kezdeményezés miatt.

Az Együtt "a népi kezdeményezés becsületének védelmére" vasárnapra tüntetést szervez Budapesten a Lánchíd utcába, s a következő hónapokban is mindent el fognak követni az Orbán Viktor kormányfő által szerdán bejelentett népszavazási kezdeményezés ellen. A tüntetést vasárnap délután három órára, Orbán Viktor Várkert Bazárban tartott évértékelőjének idejére időzítették.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, a kormányülés szünetében jelentette be, hogy a kormány döntést hozott a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazás kezdeményezéséről. A kormányfő közölte, a tervezett kérdés úgy hangzik: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Az Együtt szerint Orbán Viktor kezdeményezése nem a kvótáról, hanem az európai Magyarország jövőjéről szól – írták, hozzátéve: meggyőződésük szerint a miniszterelnök "alkotmányellenes népszavazási javaslatával szemben" Magyarország helye az Európai Unió centrumában van.

Az Együtt közleményében felszólította a Fideszt, hogy ne manipulálja "hazug, figyelemelterelő kampányokkal a magyar társadalmat", foglalkozzon az egészségügy és az oktatás válságával, és teremtse meg annak a lehetőségét, hogy – mint fogalmaztak – "újra legyen becsülete az erőszakmentes népi kezdeményezéseknek".

A párt közleményében botránynak nevezte, hogy a Nemzeti Választási Irodánál kedden történtek után Orbán Viktor miniszterelnök szerdán népszavazást "merészel" kezdeményezni. Az Együtt elutasítja és a "demokrácia megcsúfolásának tartja" a Fidesz lépéseit – emelték ki. A vasárnapra hirdetett budapesti tüntetés részleteiről az Együtt későbbre ígért tájékoztatást.

Bár az Együtt alkotmányellenesnek nevezte Orbán kezdeményezését, a Jobbik már kedden benyújtott egy olyan alaptörvény-módosító javaslatot, amely lehetővé tenné a népszavazást a bevándorlási kvóták ügyében is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!