szerző:
hvg.hu

A járásbíróságok elsősorban a járási székhelyeken működnek, de más településeken is létrehozhatnak „törvénykezési helyeket”, ha az Országgyűlés elfogadja az ide kapcsolódó törvényjavaslatot, amelyet a jövő héten kezd tárgyalni.

Az indoklás szerint az a cél, hogy „az első fokú ítélkezési központok a lehető legközelebb működjenek az állampolgárokhoz”, és a bírókat ennek érdekében beleegyezésük nélkül is be lehet osztani a kisebb településekre, kivéve, aki beteg, hozzátartozóját ápolja, gyermekét egyedül neveli, bírónő esetében pedig aki állapotos vagy gyermeke három évnél fiatalabb.

Ezt a javaslatot két éve, azaz még a 2014-es választások előtt nyújtotta be Navracsics Tibor akkori közigazgatási és igazságügyi miniszter, de mostanáig nem került napirendre.

Elfogadásához a jelenlévő képviselők kétharmadának támogatása szükséges, és ha ez megtörténik, külön törvény mondja majd ki, hogy melyik járásbíróságnak lesz ilyen kihelyezett ítélkezési helye.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!