szerző:
hvg.hu

Véget ért a pályafutása a tavaly indult menekülthullám egyik itthoni szimbólumának, legalább is Röszkénél. A gyodavagont elvontatták a szerb–magyar határról, és kaput építettek helyette – írja a Délmagyarország.

Röszke és Horgos között a drótkerítés mellett egy valóságos hungarikumot is bevetettek a szerb-magyar határ lezárására az ott futó vasútvonalnál. Egy tehervagon hátuljára NATO-drótot erősítettek, így tolták a sínre, és pótolták ki a két kerítésszakasz közötti rést szeptember 14-én. Az építményt sokan gyodavagonként ismerték, de volt, aki Mad Max-vagonnak hívta.

©

Ezen a helyen eddig tartott a határzáró vagon küldetése. Csütörtök reggel egy dízelmozdonnyal a röszkei vasútállomásra húzták a MÁV munkatársai, és kaput kezdtek építeni a helyén – olvasható a Délmagyar.hu-n.

A gyodás vontatószerelvény lépésben haladt Röszke állomásig, de nem a pálya, hanem az egykori teherkocsi állapota miatt.

A határzáró kerítésen keletkezett lyukhoz féltucat katonát és rendőrt vezényeltek, a büntetésvégrehajtási intézet munkatársai szinte azonnal nekikezdtek az új kapu építésének.

A Horgos és Röszke közötti vasúti közlekedést tavaly augusztus második felében leállították. Ha újra indulna a forgalom, a gyodakaput minden szerelvény előtt kinyitják majd.

©