szerző:
MTI

Kezdeményezni fogja a népszavazási és a választási törvény módosítását az LMP - jelentette be Schiffer András.

A Lehet Más a Politika (LMP) a jövő héten kezdeményezi a népszavazási és a választási eljárásról szóló törvény módosítását, hogy érvényes és eredményes népszavazási kezdeményezéseket tehessenek az emberek – jelentette be csütörtökön Zalaegerszegen tartott sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt társelnök-frakcióvezetője.

Schiffer András kifejtette: "ha a miniszterelnök nem fél a néptől, az emberektől", akkor támogatja, hogy "könnyebbé tegyük az emberek számára, hogy érvényes és eredményes népszavazásokat kezdeményezzenek országosan és helyben is, illetve visszaállítanánk a népi kezdeményezés intézményét".

A LMP politikusa úgy fogalmazott: javaslataik kitérnek arra is, miként lehet bezárni a választási törvénynek azokat a kiskapuit, amiket "gátlástalan verőemberekkel is kihasznál a Fidesz, hogy kiüresítse a népszavazás intézményét".

Az a dramaturgia, amit láthattunk az elmúlt két napban, hogy "egyik nap verőemberekkel hiúsítanak meg népszavazási kezdeményezéseket, majd másik nap maga a kormány jelent be népszavazást, ez egész egyszerűen politikai perverzió" – jelentette ki Schiffer András, hangsúlyozva: a népszavazás intézménye nem a kormányé, hanem a népé, arra szolgál, hogy a magyar emberek közvetlenül véleményt mondjanak, vagy adott esetben felülbírálják az önkormányzati vagy országgyűlési döntéseket. "A népszavazás intézménye nem a Habony-művek játékszere" – fogalmazott az LMP frakcióvezetője.

Elmondta azt is: lehetővé kellene tenni, hogy a településeken az emberek közvetlenül döntsenek a fejlesztési tervekről, a fejlesztési források felhasználásáról. Hozzátette: az LMP tett feljelentést az Elios-ügyben, amiben folyik a nyomozás, illetve két javaslatot is megfogalmazott a "Tiborcz-ügy" kipattanásakor, a Fidesz azonban "lesöpörte az asztalról", hogy a közbeszerzési törvény világosan tiltsa meg pályázatírói és -készítői oldalon is azt az összeférhetetlenséget, ami szerinte a Sistrade Kft. és az Elios Zrt. összefonódásával derült ki. 

Kemény összeférhetetlenségi szabályt követelt az LMP, hogy amiként egy polgármester érdekeltségi köre nem vehet részt egy város közbeszerzéseiben, ugyanúgy a miniszterelnök családjának érdekeltségi köre se vehessen részt egyáltalán közbeszerzésekben – folytatta, hozzáfűzve: a Fidesz azonban rájött arra, ez a szabály akadályozza, hogy a közpénzeket "haveroknak és rokonoknak ki lehessen folyatni".

Paksy Zoltán, zalaegerszegi önkormányzati képviselő ezzel összefüggésben arról beszélt: az Elios által tavaly elvégzett zalaegerszegi közvilágítás-korszerűsítési munkák után most derült ki, hogy 2015 októberében Zalaegerszeg önkormányzata öt évre szerződést kötött a Sistrade Kft.-vel közel 50 millió forint keretösszegben "a közvilágítás aktív elemeinek karbantartására". Mint mondta, felháborítónak tartják, hogy a céggel szemben folyó magyar és európai uniós eljárás ellenére mégis ezt a céget bízzák meg több tízmilliós projektekkel.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!