szerző:
hvg.hu

A jelen jogszabály mindenféle ügyeskedést megenged, a választási irodánál lévő tolongásnál pedig nem lehetett mit tenni, mert az ott megjelent kopaszoknál is ott volt a népszavazási kérdés – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője. Pálffy azt mondta, szerinte rend volt, nem kellett intézkedni.

Rend volt a Nemzeti Választási Irodában kedden délelőtt – mondta Pálffy Ilona, a választási iroda vezetője az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerdán az NVI-ben történt keddi tolongással kapcsolatban. Mint ismert, az MSZP-s Nyakó Istvánnak a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási beadványát egy kigyúrt, kopasz férfiakból álló csoport által támogatott idős nő, a herceghalmi polgármester felesége, Erdősi Lászlóné megelőzte, az idős hölgy azonos témájú beadványát a tumultusban 4 másodperccel előbb pecsételték le, mint az MSZP-s képviselőét.

Pálffy Ilona az üggyel kapcsolatban azt mondta, szerinte nincs felelőssége abban, ami kedd délelőtt a választási irodánál lezajlott, hiszen attól függetlenül, hogy kik voltak ott és mennyien, rend volt. „Az, hogy ők kigyúrtak, kopaszok, fehérek vagy nem fehérek, az nem tartozik arra, hogy minden állampolgárnak lehetősége van népszavazást kezdeményezni” – mondta Pálffy Ilona, aki azt is elmondta, megkérdezték a kopaszokat, hogy miért vannak ott, és ők azt mondták, népszavazási kezdeményezést akarnak benyújtani, a dossziéjukban pedig tényleg népszavazási kérdés volt, bár azt nem vizsgálták, hogy különbözőek voltak-e. Hozzátette, ez mindegy is, ettől még ott lehettek, a választási iroda csak blokkolás után vizsgálja a kérdést.

Pálffy azt mondta, a népszavazási kérdéshez szükséges adatvédelmi hatósági kérelem meglétét csak az időblokkolás után vizsgálják. Hozzátette: a kollégái többször is lementek, és arra kérték a társaságot, hogy senkit se akadályozzanak abban, hogy odamenjen a blokkolóórához, álljanak úgy, hogy másokat is odaengedjenek. Ennek ellenére Pálffy azt mondta, „gyakorlatilag ott nem volt olyan, amiért intézkedni kellett volna. Nekem nincs jogom ahhoz, hogy kiküldjem őket”.

„Ez a jogszabály jelen pillanatban minden ügyeskedést megenged” – tette hozzá az NVI elnöke, aki azt mondta, ő már augusztusban törvénymódosítást nyújtott be ez ügyben. „A tegnapi nap az kétségtelenül cirkusz volt, ezért kell módosítani a törvényt” – mondta, de szerinte a demokrácia megcsúfolása lett volna az is, ha olyat küld ki az épületből, aki jogosan állt ott.

Pálffy Ilona azt is elmondta, hogy nem ők hívták az irodához a rendőröket, ugyanakkor ő küldte el őket, mert nem akarta, hogy ott rendőri intézkedés legyen. Szerinte Nyakó útját nem állták el a kopaszok, bár az kétségtelen, hogy „előtte álltak”. Pálffy azt mondta, megnézte az ipari kamera felvételeit a történtekről, ezen az látszik, hogy Nyakó hátul áll, Erdősi Lászlóné pedig elöl, ezért neki elég volt csak odafordulnia a blokkolóórához. Mint mondta, a felvételeket a Nemzeti Választási Bizottság ülésén be is fogják majd mutatni.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!