szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A herceghalomi exfideszes, 2014-től független polgármester felesége a jelek szerint az adminisztratív teendőkkel tisztában volt, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH) rendben bejelentette, hogy népszavazási beadványt készül tenni. A NAIH-eljárás esetében nincs ugyan tétje a gyorsaságnak, de tény, hogy ott az MSZP-s Nyakó István jóval hamarabb lépett, mint Erdősi Lászlóné.

A népszavazási kezdeményezés feltétele, hogy a szervezővel együtt legalább húsz, legfeljebb harminc ember írja alá a beadványt, de az aláírásgyűjtés a beadványtevő részéről adatkezelésnek számít, ezért azt még az szignók beszerzése előtt be kell jelentenie a NAIH-nál.

Íme, a vonatkozó törvényi rész:

4. § (1) A kérdést legalább húsz, de legfeljebb harminc választópolgár támogató aláírásával ellátva kell benyújtani.

(2) A támogató aláírások gyűjtését megelőzően a szervezőnek az adatkezelést az adatvédelmi nyilvántartásba be kell jelentenie.

Mint az a NAIH honlapján megtalálható nyilvános és kereshető nyilvántartásból kiolvasható, Erdősi Lászlóné az adatkezelési bejelentést február 21-én vasárnap délután 4 óra 44 perckor tette meg, vagyis a korábbi vasárnapi boltzáras népszavazás ügyét elbíráló Kúria-döntés előtt alig két nappal. Így kedden korán reggel aztán már az aláírásokkal és minden beadványozói kellékkel a birtokában mehetett a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épületébe, ahol már várták őt a kigyúrt "kopaszok", akiknek – ez azóta is vitatott – vagy van közük a Kubatov Gábor Fidesz-alelnök vezette Fradihoz, vagy nincs.

Az időpontok azért érdekesek, mert ha vasárnap délután 4 óra 44 perckor Erdősiné még a szükséges aláírások begyűjtése előtt állt, akkor azokat alig több mint egy nap alatt kellett beszereznie, hogy kedden kora reggel már vihesse beadványát az OVI-hoz. Vagyis vagy előzetes megbeszélés alapján összetrombitált legalább 19 embert, vagy felkereste őket. Hogy kik ők, azt nem tudni, és azt sem, hogy köztük voltak-e például az OVI-nál is felvonult kigyúrt izomemberek. Az viszont valószínű, hogy a többségében fideszes herceghalomi képviselők nem voltak az aláírók között, mert ők utólag szinte egyöntetűen elhatárolódtak a polgármesterné akciójától, közölve, arról előre nem is tudtak. Az aláírások hitelességét, vagyis az aláírók adatainak valódiságát az NVI fogja ellenőrizni, ha nincs meg a szükséges húsz aláírás, visszadobja a kezdeményezést, és elkezdi vizsgálni a másodikként érkezettet.

A szintén a Kúria vasárnapi boltzáras döntésére váró szocialista politikus, Nyakó István jóval több időt hagyott magának arra, hogy összegyűjtse a szükséges aláírásokat, hiszen ő már február 12-én 13 óra 37 perckor bejelentette a NAIH-nál, hogy adatokat fog kezelni.

Viszont a beadványok benyújtásánál ez semmilyen előnyt nem jelentett, hiszen ott az döntött, hogy a kúriai döntés publikálása után ki ér először a kihelyezett időbélyegzőhöz – mint az közismert, a gyorsasági versenyt Erdősi Lászlóné, egészen pontosan kísérője nyerte, Nyakó István csak másodiknak futott be – állítása szerint nehezen jutott át a kigyúrt kopasz férfiak gyűrűjén – a rendőrség sem ekkor, sem a megelőző feszült várakozás közben nem tartotta szükségesnek közbeavatkozni, és ugyanezt mondta utólag az NVI vezetője, Pálffy Ilona is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!