szerző:
hvg.hu

Kétmondatos közleményben ismerte el péntek délben az MTI, hogy valótlanságot állítottak az LMP-s Sallai R. Benedekről, földvásárlással kapcsolatban. Kiderült, hogy az ellenzéki képviselő nem vásárlóként, hanem csak tiltakozóként vett részt a liciten.

Január 29-én adott ki a távirati iroda egy pártközleményt "Fidesz: az ellenzéki politikusok maguk is bevásárolnak földekből" címmel. Ebben azt a valótlan tényt híresztelték, hogy Sallai R. Benedek a törvényeket megkerülve egy céghálózaton keresztül szerzett földet a termőföld-privatizáció során.

Az MTI hírei között visszakereshető a január 29-i közlemény, illetve annak pontosított változata is.

Az eredeti közleményben a Fidesz Sallai R. Benedek aznapi sajtótájékoztatójára reagált. Ebben a kormánypárt egyebek mellett azt állította, hogy „Sallai R. Benedek a törvényeket megkerülve egy egész céghálózaton keresztül több mint 3 ezer hektár földhöz jutott”. Később a Fidesz pontosított, azzal, hogy „Sallai R. Benedek a törvényeket megkerülve egy egész céghálózaton keresztül több mint 3 000 hektár földhöz jutott”.

Valójában Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője nem nyert el hasznosításra egyáltalán termőföldet bérletre, és nem is vásárolt semennyi földet; a liciteken csak tiltakozóként vett rész – olvasható az MTI pénteki helyreigazításában.