szerző:
MTI/hvg.hu

"Csapás a közös európai szemléletre."

Az UNHCR közleménye szerint "a bejelentés csapást jelent az arra irányuló erőfeszítésekre, hogy a menekültválság kezelésében az együttműködésen, a szolidaritáson és közös felelősségvállaláson alapuló közös európai személet érvényesüljön".

A főbiztosság szerint ellentmond az uniós tagállamok 2015-ben elfogadott közös döntéseinek arra kérni a lakosságot, hogy fordítson hátat a szélsőségesség, a háború és az üldöztetés áldozatainak, továbbá ellentétes azokkal az értékekkel, amelyeken Európa alapul.

Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy a kormány népszavazást kezdeményez, és azt a kérdést teszi fel: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?".

A kezdeményezést többek között az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz is kritizálta, szerinte népszavazást tartani arról, hogy Magyarország befogadjon-e 1294 embert, önmagáért beszél, és azt bizonyítja, hogy ennek a döntésnek ideológiai okai vannak, és nem a források vagy a kapacitás hiánya indokolja.

A bejelentés óta egymás után jönnek azzal a menekültkvótát támogató nyugati vezetők, hogy el kellene venni a pénzt azoktól az országoktól, amelyek egyáltalán nem hajlandók befogadni menekülteket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!