szerző:
hvg.hu

Az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa úgy tudja, vannak még viták a kvótanépszavazással kapcsolatban, amelyet szerdán jelentett be a miniszterelnök a kormányülés szünetében. Navracsics Tibort egy pénteki, budapesti rendezvényen kérdeztük a népszavazással kapcsolatban, de a volt közigazgatási és igazságügyi miniszter kitérő választ adott.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy a kormány népszavazást szeretne az uniós menekültügyi kvóta ügyében. Ez lenne a kérdés: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?".

©

Az Európai Parlament szocialista elnöke szerint népszavazást tartani arról, hogy Magyarország befogadjon-e 1294 embert, önmagáért beszél, és bizonyítja, hogy ennek a döntésnek ideológiai okai vannak, és nem a források vagy a kapacitás hiánya indokolja. Martin Schulz erről a Népszabadságnak nyilatkozott.

©

A Fidesztől Schulz nyilatkozatára úgy reagáltak: az EP-elnök be akarja csapni a magyar embereket, és az akaratuk ellenére akarja rájuk erőltetni Brüsszel bevándorláspárti politikáját. Az Európai Unió vezetőinek nincs joga eldönteni a magyar emberek helyett, hogy milyen országban akarnak élni, kikkel akarnak együtt élni, és akarják-e, hogy Budapestből is Kölnt csináljanak – tették hozzá.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa pénteken az Európa Pont vendégeként beszélt Budapesten egyebek mellett a menekültügyi válságról és az Új Európai Narratíva program 2. szakaszáról.

©

A hvg.hu munkatársa rákérdezett a biztosnál a szerdán bejelentett kvótanépszavazásra, de Navracsics Tibor kitérő választ adott, illetve arra hivatkozott: meg kell várni, mi lesz a kezdeményezéssel, mert úgy tudja, vannak még viták az ügyben. A Fidesz-frakció és az Európai Parlament elnökének vitáját pedig végképp nem akarta kommentálni Navracsics Tibor.

Arra a kérdésre, hogy ő hogyan voksolna a népszavazáson, ha valóban lenne ilyen, azt felelte: élne a titkos szavazás lehetőségével.

A magyar biztos beszélt arról is, az Új Európai Narratíva program 2. szakaszának fókuszában a fiatalok állnak majd, cél egyebek mellett a fiatalokat sújtó magas munkanélküliség csökkentése.

Beszámolt arról is, hogy az uniós határőrizet ügynökség, a Frontex adatai alapján csökkent januárban a migráció, Görögországba például 40 százalékkal kevesebb menekült, illetve migráns érkezett januárban decemberhez képest.

A menekülttáborokban próbálják az oktatásra helyezni a hangsúlyt, hogy az adott országokból érkező tanárok tudjanak ott is oktatni, illetve biztosítsák ezzel is a gyerekeknek a visszatérés lehetőségét a hazájukba, ha enyhülne a helyzet.

Navracsics megfogalmazása szerint az elmúlt időszakban a különböző intézkedéseknek köszönhetően megháromszorozódott „a bizottság jelenléte a tengereken”, ennek köszönhetően 250 ezer ember életét mentették meg, és a közeljövőben 10 milliárd eurót kívánnak szánni a migrációs hullám által leginkább sújtott európai országok támogatására.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!