szerző:
MTI/hvg.hu

Sipos Imre helyettes államtitkár minden gyereket arra kért, hogy menjen iskolába február 29-én, szüleiket pedig arra, hogy engedjék el őket. Az öltözködésről is szót ejtett, szerinte a pedagógusok a külsőjükkel is nevelnek. És azt is mondta, "minden gyermek egyforma".

Sipos Imre, az Emmi köznevelésért felelős helyettes államtitkára nyilatkozott az M1-en péntek reggel.

A helyettes államtitkár minden gyereket arra kért, hogy menjen iskolába, szüleiket pedig arra, hogy engedjék el őket. A helyettes államtitkár szerint a szülők helyi szinten maximálisan véleményt tudnak nyilvánítani. Ezt a célt szolgálja az iskolaszék is, de a pedagógusokkal is napi kapcsolatban lehetnek. Emellett a véleménynyilvánítás országos szinten is biztosított – jegyezte meg, példaként említve, hogy a köznevelési kerekasztalnak szülői szervezetek is tagjai.

Szerdán jelentették be a február 29-ére meghirdetett "Nem leszek suliban" kezdeményezést, amihez már 16 ezren jelezték csatlakozásukat. A Facebook-esemény szervezői arra kérik a szülőket, hogy február 29-én ne küldjék gyerekeiket iskolába. Az esemény oldalán úgy fogalmaztak a mozgalom szervezői, hogy ezt "első figyelmeztetésnek" szánják. Azt írták, "fogjunk össze, így a gyerekek felügyelete is megoldható aznapra, és láthatóvá válik az is, hogy Mi, szülők szeretnénk-e a változást".

©

Sipos a műsorban azt mondta, egy gyermeket sem érhet hátrányos megkülönböztetés az iskolákban. Nem szeretnék, hogy bármiféle szétválasztás induljon el az iskolákban, "minden gyermek egyforma", azért járnak iskolába, hogy tanuljanak.

Az öltözés ízlés dolga, a családok dolga – mondta a helyettes államtitkár, ugyanakkor megjegyezte, hogy a pedagógus az öltözködésével is nevel – valószínűleg Klinghammer István volt felsőoktatási államtitkár kockás inges, kócos, borostás tanárokról szóló, felháborodást kiváltó nyilatkozata kapcsán.

Sipos Imre szerint február 29., hétfő ugyanolyan tanítási nap, mint az év más napja. A magyar köznevelés minden intézménye ugyanúgy működik, az óvodák nyitva lesznek, az iskolákban lesz tanítás.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!