szerző:
MTI

Orbán Viktor csak szerdán jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez a menekültkvótákról, de a kormányközeli Nézőpont már február közepén felmérte, mit gondolnak a magyar emberek a témáról. A felmérésből kisült, hogy csak a megkérdezettek 14 százaléka ért egyet legalább kis mértékben az intézkedéssel. A Nézőpont odáig jutott, hogy a kvóta elutasítása "pártszimpátiától független nemzeti üggyé vált".

A Nézőpont Intézet legfrissebb, reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a magyarok négyötöde nem ért egyet azzal, hogy egységes kvótarendszer alapján osszák szét az Európába érkező menedékkérőket az országok között.

Az intézet hétfői közleményében egyenesen úgy fogalmaztak, hogy a kötelező betelepítési kvóta elutasítása "pártszimpátiától független nemzeti üggyé vált".

©

A felmérés alapján a felnőtt népesség mindössze 4 százaléka ért egyet teljes mértékben a menedékkérők kvóták szerinti szétosztásával, 10 százalékuk inkább egyetért az elképzeléssel. A Nézőpont kitért arra is, hogy még a baloldali (MSZP-, DK-, Együtt-, PM-) szimpatizánsok között is többen utasítják el a kvótát (55 százalék), mint ahányan támogatják azt (42 százalék).

A kvótarendszert ellenzők táborán belül háromötödös többségben vannak azok (a megkérdezettek 62 százaléka), akik teljes mértékben elutasítják az elképzelést – jelezték.

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2016. február 12-17. között készült ezer ember megkérdezésével. A minta a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint reprezentatív – olvasható az intézet közleményében.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!