szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nap, öt hír, amiről ma este beszélnek: Megvan az Oscar, a csúcsra ért a Saul fia; sok diáknak lehetett ideje ma megnézni a filmet, az iskolák ugyanis kongtak az ürességtől, mivel a szülők a tanulók otthon tartásával álltak ki a pedagógusok mellett; a Nemzeti Választási Bizottság hozta a formáját, így tárt ajtókkal engedte tovább Orbán népszavazás-kezdeményezését, eközben kimondta, hogy nem szép, ha kopaszok gyülekeznek a választási irodában, de az a kedves hölgy, Erdősi Lászlóné bizony nem használta ki a helyzetet, ráadásul a herceghalmi polgármester feleségének kérdését átengedte az NVB; kiderült, hogy Kaposváron kiszolgáltatott gyerekekkel kegyetlenkednek, és eldőlt, melyik lett az Év Autója.

- Fantasztikus napja volt a magyar filmgyártásnak, a magyar kultúrának, Magyarországnak: Oscar-díjat kapott a Saul fia című film. Hétfőre virradóra Nemes Jeles László rendező vette át a legjobb külföldi film kategóriában az elismeréssel járó szobrocskát, ezzel pedig elindult a gratulációk áradata: Orbán Viktortól Gyurcsány Ferencig, Bud Spencertől Gábor Zsa Zsáig érkeztek az elismerő szavak. Mondhatni persze, hogy a film elképesztő diadalútja után várható volt a siker, de amikor egy magyar alkotás 34 év után kap ilyen díjat, csak megmozdul valami mindenkiben.

- Ennél furább nap aligha volt/lesz a magyar oktatásban: szülők ezrei azzal álltak ki a változást követelő pedagógusok mellett azzal, hogy nem küldték el gyereküket az iskolába, a nagyobbak esetében pedig engedték, hogy ne menjenek. A kormányzat kiakadt, sok helyen azonban megértették az (egyébként jelentős vitákat is kiváltó) akciót, és besegítettek azoknak, akik nem tudták megoldani a tanulók felügyeletét.

- Hiába vitatták többen az Orbán Viktor által kezdeményezett kvótanépszavazás jogszerűségét, a Nemzeti Választási Bizottságot (NVB) ez nem hatotta meg: átengedte a kezdeményezést. Tény, nyomban akadt olyan is, aki jelezte: megtámadja a kérdést. Van azonban fejlemény a múlt heti népszavazásbotrány ügyében is. Az NVB megvizsgálta a Nemzeti Választási Irodán történteket, és úgy ítélte meg, hogy egy hete megsértették a választás tisztaságának megóvása, az esélyegyenlőség és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét. Magyarán, nem mondtak semmi érdemlegeset: Nyakó István MSZP-politikus jogai sérültek ugyan, ám a testület szerint nem mondható, hogy Erdősi Lászlóné (aki a kopaszok védelme mellett nyújtotta be népszavazási kezdeményezését) „kihasználta volna a helyzetet”. Korábban olyan hírek láttak napvilágot, amelyet szerint az utóbbi kezdeményezést elutasítják, de ez mégsem következett be: az NVB 7-5 arányban átengedte a politikailag igen érdeklődő nő kezdeményezését.

- Magyarország – 2016: az ombudsman vizsgálatot folytatott a kalocsai speciális gyermekotthonban, jelentésében pedig megdöbbentő megállapítások vannak. Így például kiderült, hogy az intézményben cigivel jutalmazzák, büntetésképpen pedig kulcscsomóval és kézzel verik a gyerekeket, akik mára fel sem ismerik, ha bántalmazás éri őket, azt a fegyelmezés normális eszközének tekintik. Így volt ezzel az a bentlakó is, aki egy szökés után öt-hat pofont kapott.

- Nagy verseny volt, de végül a genfi autószalon felvezetéseként, hétfő délután kihirdették, melyik lett az Év Autója. Ha kíváncsi a győztesre, illetve a teljes listára, itt megtalálja. Néhány napja egyébként mi is arra kértük az olvasókat, voksoljanak ők is. Nos, itt a Mazda MX-5 nyert. Annyit elárulunk, hogy Genfben nem ők ünnepeltek.

A nap képe nyilvánvalóan nem lehet más, mint ez. Gratulálunk!

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!