szerző:
MTI

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) ma tartja szokásos misszióvezetői értekezletét, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök, majd Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mond beszédet.

Legutóbb tavaly szeptemberben tartottak nagyköveti értekezletet, akkor Orbán Viktor azt mondta: erkölcsi okból kéri a bevándorlókat arra, hogy ne jöjjenek Magyarországon keresztül Európába, a magyar kormány ugyanis nem tud felelősséget vállalni azért, ami az útjuk során történik velük. Orbán Viktor több mint egyórás előadásában szinte kizárólag a bevándorlási helyzetről szólt.  

Beszéde elején azért fogalmazott meg bírálatot, mert szerinte nincs európai terv a bevándorlási válsághelyzet kezelésére. A kvótarendszer tervéről úgy nyilatkozott: az a következményeket akarja orvosolni, mielőtt a bevándorlás okait kezelnék. Szavai szerint a konfliktusokat ott kell kezelni, ahol kialakultak, mert illúzió azt gondolni, hogy az Európába érkező migránsokat visszaküldhetjük.  

Fontosnak tartotta nyomatékosítani, hogy Magyarország nem képvisel "antiiszlám" álláspontot, és nem szeretné, ha – a bevándorlási kérdés miatt – megromlana a viszonya az iszlám civilizációhoz tartozó államokkal. 

A határvédelem témájában a miniszterelnök arról beszélt, hogy az az ország, amelynek nincsenek határai, vagy nem tudja azokat megvédeni, nem ország. Magyarország ragaszkodik a schengeni szabályok betartásához, ezért döntött a kerítés megépítéséről – mondta.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!