szerző:
MTI

Az emberi erőforrások minisztere helytelennek nevezte, hogy a politikát belekeverik az iskolába járó diákok életébe. Hozzátette: az nem szolgálja a köznevelési rendszer megújulását, ha távol maradnak az iskolától.

A közszolgálati M1 csatorna is foglalkozott a február 29-i szülősztrájkkal, amelyről a hvg.hu-n is alaposan beszámoltunk.

A Híradóban leadott riportban elhangzott, hogy becslések szerint mintegy 50 ezer gyerek nem ment iskolába hétfőn a szülők egy csoportja által kezdeményezett akció miatt. 

A kezdeményezés Facebook-oldalán olvasható bejegyzések közül idéztek olyat, amely szerint valaki azért nem vitte iskolába a gyerekeit, mert szerinte nem arra van szüksége a gyerekeknek, ami ma a közoktatásban folyik. Mások ugyanakkor kifogásolták, hogy a szülők miért "gyerekeikkel sztrájkolnak".

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is nyilatkozott a Híradónak. Helytelennek nevezte, hogy a politikát belekeverik az iskolába járó diákok életébe. Hozzátette: az nem szolgálja a köznevelési rendszer megújulását, ha távol maradnak az iskolától.

©

A kezdeményezésről az M1 megkérdezte a Pedagógusok Szakszervezetét (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ) és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségét is. Galló Istvánné, a PSZ vezetője általánosságban beszélt arról, hogy támogatják azokat a törvényes keretek közötti civil megmozdulásokat, amelyek a köznevelési rendszer jelenlegi állapota elleni tiltakozást fejezi ki, de konkrétan a "Nem leszek suliban" kezdeményezésről nem foglalt állást. Hasonlóan nem adott ki hivatalos állásfoglalást a PDSZ sem, de Mendrey László az M1-nek azt mondta: személy szerint egyetért az akcióval.

Szabó Endre, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének vezetője megosztónak nevezte az akciót, amely arról szól, hogy az egyik gyerek megy iskolába, a másik nem. Hozzátette: az oktatás valóban jobbításra szorul, de arról a szakembereknek kell dönteniük.

Az M1 Híradójában azt is elmondták, hogy a Facebookon ellentábor is alakult "Suliban leszek" címmel. Ennek kezdeményezői azt írták: "Mi nem csatlakozunk az ellenzék által keltett hisztériához. A mi gyerekeink iskolában lesznek!" Kifelé a politikával az iskolából!".

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!