szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nap, öt hír - amiről ma este beszélnek: a Fidesz kapott egy gyomrost a tanároktól; Simicska szintén arra készül, hogy üssön még egyet a kormánypárton; Matolcsy rokona viszont jól járt, bár kétséges, hogy mennyire volt ez szabályos; az egészségügyben már nem is titkolják, mekkora a baj; a Saul fia alkotói új filmre készülnek.

Megcsapta a Fideszt a tanárlázadás, illetve mindaz, ami az oktatásról egyre nyilvánvalóbbá válik az utóbbi hetekben: a választani tudó, biztos szavazók körében a párt támogatottsága a januári 53-ról 46 százalékra csökkent. Ez derült ki a HVG megbízásából készített Medián-felmérésből. Eközben 54-ről 60 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok. Hogy ez milyen indulatokat szül, az kiolvasható többek között publicistánk, Tóta W. Árpád írásából is.  Eközben úgy tűnik, a tanárlázadás átterjed a felsőoktatásra is. Ráadásul a történetnek azért sincs vége, mert a pedagógusok március 15-én ismét utcára vonulnak. És ha igazak a hírek, hogy egyfajta nyomozás indult azon diákok után, akik február 29-én nem mentek iskolába, alighanem nem csak pedagógusok lesznek ott.

Orbán Viktor helyzetét csak tovább bonyolítja, hogy a hírek szerint Simicska Lajos is készül még egy-két dobásra. Úgy hírlik, a nagyvállalkozó most csendben kivár, de hajlandó jelentős összegeket mozgósítani a kormányváltás megsegítésére. Vona Gábort és a Jobbikot viszont egyelőre nem tartja alkalmasnak az ország vezetésére. Egyébként ha igaz az, hogy Simicska még valamikor 2014-ben kiakadt Orbán demokráciafelfogásán, akkor most valóban dühös lehet. A Fidesz és a kormány ugyanis már csak 2016-ban is sorozatban gyalogolt bele durván a jogállami játékszabályokba. Összeszedtük e két hónap termését, ön pedig szavazhat arról, melyiket tartja a leginkább bicskanyitogatónak.

Nagy kérdés, hogy a „család mindenek előtt” elv csak a kormányfőnél érvényes, vagy netán a jegybanknál is. A hvg.hu megtudta ugyanis: a Matolcsy György unokatestvérének érdekeltségébe tartozó NHB Bank úgy nyerte meg a bedőlt Buda-Cash ügyfélvagyonára kiírt pályázatot, hogy nem is felel meg az egyik alapvető feltételnek. Nem rendelkezik ugyanis országos hálózattal, márpedig ez a Buda-Cash-károsultak nagy száma miatt kötelező előírás volt a pályázatban. Kérdés, ezek után mit lép az MNB, hiszen a jegybanknak kellene szentesítenie az ügyletet.

De egyre látványosabb az egészségügyi rendszer omladozása is. Mostanra eljutottunk odáig, hogy a Magyar Kórházszövetség kongresszusán az Emmi helyettes államtitkára arról beszélt, nincs és nem is lesz elegendő orvos az egészségügy fenntartására. 

Van azonban végre örömhír is: hazatért a Saul fia immár Oscar-díjas stábja. Nemes Jeles László most beszélt először nyilvánosan az élményeikről, mesélt arról, mi történt, amikor Spielberggel találkozott, megtudtuk, hol volt éppen a főszereplő, amikor az ő kategóriájuk eredményhirdetése következett, és kiderült, miként képzeli el új filmjét a rendező. Sőt, előkerült egy igen korai videó is a Saul fia történetéből.

A nap képe nem is lehet más, mint egy csodás festmény, amely a kínai kereskedő portálon, az Aliexpressen tűnt fel, én nem mást ábrázol, mint a magyar kormányfőt. 85 dollárért vihető – lenne, ha nem fogyott volna el. A hvg.hu azonban kapcsolatba lépett a kereskedővel, aki megnyugtatott minket, ha igény van rá, készít ő annyit, amennyi csak kell.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!