szerző:
hvg.hu

A múzeum korábban csak több százezer forintért cserébe teljesített volna egy közérdekű adatigénylést a múzeum termeinek bérbeadásáról és festményeinek kölcsönzéséről, végül elálltak az összegtől.

Habony Árpád eskövői botrányát követően fordult az Átlátszó közérdekű adatigényléssel a Szépművészeti Múzeumhoz, hogy megtudják: az elmúlt években kiknek adtak kölcsön műtárgyakat, Baán László kinevezése óta kinek adta bérbe termeit a múzeum és a Nemzeti Galéria, valamint kikkel kötöttek szerződést 5 millió forintnál nagyobb összegben.

A múzeum először jelentős teljesítési összeg felszámításával, 450-600 ezer forint közöttire becsülte az adatigénylés teljesítését, végül a portál szerint a Habony-ügy körül kialakult sajtóvisszhang miatt 420 ezer forintra mérsékelték a maximális összeget.

Később a múzeum – kisebb meglepetésként – elállt költségtérítési igényétől:

Baán László főigazgató mai döntése alapján azonban az intézmény magára vállalja azt a prognosztizálhatóan több száz órás többletmunka terhet, amely a kért adatok – feldolgozható formában történő – rendelkezésre bocsátáshoz szükséges

– írta a múzeum, akik szerint kérdésenként 60-80 munkaórát kell rászánniuk az adatigénylés teljesítésére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!