szerző:
hvg.hu

Eddig 720 millióba került az 2024-es budapesti olimpiai megvalósíthatósági tanulmány, illetve a pályázat első szakaszában leadott jelentkezési lap kitöltése a magyar adófizetőknek. Amennyiben a magyar pályázat továbbjut a hátralévő két körbe, lényegében még két alkalommal fizethet a kormány az első körös 240 millió forinthoz hasonlóan a megbízást vállaló PricewaterhouseCoopers vállalkozásnak, bár a vállalkozás csak a saját tanulmányát másolja újra és újra.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság minden egyes pályázati körben kitöltet egy 89 kérdésből álló jelentkezési lapot a 2024 rendezés kapcsán, ennek a kitöltését vállalta el 240 millió forintért a PricewaterhouseCoopers - írta az Átlátszó. A jelentkezés részét képezi 7 garancia vállalása, 44 táblázat, diagram és térkép mellékelése, ennek kezelése szintén a PwC feladata volt. A vállalkozás tavaly 480 millió forintért készítette el a budapesti olimpia megvalósíthatósági tanulmányát, vagyis eddig 720 millió forintnál jár a pályázati költségvetés.

©

A Pataki Márton, az Együtt politikusa kikérte és megvizsgálta a vállalkozással kötött szerződést, melyben rögzítik, amennyiben a továbbjut a magyar pályázat a következő körbe, akkor lényegében hasonló összegért ismét kitölti a vállalkozás a jelentkezési lapot - írja a 444. Összesen 3 körön kell megfelelnie a pályázatnak, a második körben 20 oldalon kell megválaszolniuk 23 kérdést, a harmadikban pedig 110-en 134-et. A portál felveti, hogy a 240 milliós kitöltés túl magas árat jelenthet, ugyanis lényegében a PwC a saját korábbi tanulmányából kell átmásolja a megfelelő részeket a jelentkezési adatlapba.

A kormány eddig 3,3 milliárdot különített el az olimpiai rendezés tervezési és pályázati szakaszára.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!